Фото: UNB - Укрнафтобуріння / Facebook

"Укрнафтобуріння" припиняє видобуток на Сахалінському родовищі

Компанія "Укрнафтобуріння", яка була відчужена у бізнесмена Ігоря Коломойського і передана до управління державної "Укрнафти", від 1 грудня припиняє видобуток на Сахалінському родовищі — одному з найбільших родовищ України.

Про це повідомила "Економічна правда", посилаючись на відповідний наказ.

За рішенням Шостого апеляційного адмінсуду, від 28 листопада управитель "Укрнафтобуріння" втратила ліцензію на Сахалінське родовище. Так, згідно з наказом, керівникам відповідних департаментів доручено забезпечити зупинку установки попередньої підготовки нафти та газу та виведення з експлуатації свердловин Сахалінського родовища.

Укрнафтобуріння зупиняє видобуток на Сахалінському родовищі

Документ про зупинення "Укрнафтобуріння" видобутку на одному з найбільших родовищ

Також зупинку видобутку нафти на Сахалінському родовищі підтвердив і заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко. Він назвав подію екстраординарною і загрозливою для енергобезпеки країни.

"По суті справи призначений АРМА і Кабміном Управитель компанії "Укрнафтобуріння" — компанія "Укрнафта" просто зараз зупинила видобуток газу на Сахалінському родовищі. А це майже мільярд кубометрів газу на рік "мінус" з газового балансу України і це відбувається в перший день зими", — наголосив нардеп.

Нагадаємо, у квітні 2023 року за матеріалами слідчих суд арештував корпоративні права чотирьох підприємств. Зокрема, ПрАТ "Укрнафтобуріння", ТОВ "Сахалінське", ТОВ "Сіріус-1", ТОВ "Іст Юроуп Петролеум". 

Однак 3 травня Печерський районний суд скасував раніше винесене ним рішення про арешт корпоративних прав ПрАТ "Укрнафтобуріння" за клопотанням адвоката. Зокрема, як повідомляє "Інтерфакс-Україна", йдеться про скасування арешту 44,989% частки Deripon Commercial Ltd (Кіпр) в "Укрнафтобурінні", 22,4996% Ariana Business Limited (Велика Британія), 22,4996% Ares Systems Ltd (Велика Британія) і 10% JKX Ukraine B.V. (Нідерланди). У рішенні вказувалося, що постанова слідчого судді не підлягає оскарженню.

Проте 4 травня суд за повторним клопотанням Офісу генпрокурора та Державного бюро розслідувань знову арештував та передав до Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) корпоративні права підприємства, яке протиправно привласнило надра Сахалінського нафто-газового родовища на Харківщині. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 02.12.2023 12:40