Фото ілюстративне з відкритих джерел

Уряд Чехії погодив програму повернення українців додому: чи стосується це мобілізації

У Чехії незабаром запустять пілотний проект, головна мета якого сприяти добровільному поверненню громадян України на батьківщину. Програма триватиме шість місяців — з червня по листопад 2024 року.

Про це повідомили в Міністерстві внутрішніх справ Чехії.

Програма, яку затвердив чеський уряд, призначена для українців та іноземців, які потрапили в Чехію у зв'язку з повномасштабною війною в Україні й отримали тимчасовий або міжнародний захист.

"Ми хочемо запропонувати допомогу тим, хто, наприклад, прагне повернутися додому за станом здоров'я або за сімейними обставинами. Ця допомога в основному полягатиме у придбанні квитків, а в деяких особливо серйозних випадках, наприклад, у наданні швидкої допомоги", — пояснив міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан.

Програма триватиме шість місяців — з червня по листопад 2024 року. У чеському міністерстві уточнили, що вона розрахована максимум на 430 людей. З них 400 отримають автобусні квитки, решті нададуть індивідуальну допомогу для повернення.

При цьому у відомстві окремо наголосили, що проект "не має жодного стосунку до призову українців на військову службу".

Водночас міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський нещодавно заявив, що в країні не підтримують тих українських чоловіків, які намагаються уникнути військового призову.

Нагадаємо, міністр Ліпавський повідомляв, що станом на 6 травня в межах чеської ініціативи із закупівлі боєприпасів для України зібрано кошти на придбання 500 тисяч снарядів. Гроші збирають зусиллями 20 країн Європейського Союзу та Північноатлантичного альянсу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 15.05.2024 20:56