Система ЗРК Patriot. Джерело: mil.in.ua

Уряд Румунії схвалив надання Україні Patriot, — Reuters

У понеділок, 2 вересня, румунський уряд схвалив законопроект щодо безплатного надання Україні зенітно-ракетного комплексу Patriot. Наразі відповідний проект закону було направлено для схвалення до парламенту країни.

Як повідомляє видання Reuters, Румунія є членом Північноатлантичного альянсу з 2004 року та має спільний з Україною кордон протяжністю 650 кілометрів.

"На територію Румунії неодноразово потрапляли фрагменти російських безпілотників, коли Москва атакувала українські порти на березі річки Дунай", — йдеться у повідомленні.

Так, у червні Бухарест заявив, що передасть Києву одну з двох боєздатних систем Patriot за умови, що союзники замінять її подібною системою протиповітряної оборони.

"Після того, як парламент ухвалить закон, уряд зможе затвердити рішення, яке зробить надання допомоги реальним", — зауважив речник румунського уряду Міхай Константін

Зокрема, у проекті закону також зазначено, що Румунія надішле Сполученим Штатам Америки листи-пропозиції щодо заміни наданої Україні батареї Patrit та розраховує сплатити приблизно 60 мільйонів доларів у вигляді податків і зборів. Видання додає, що Бухарест підписав угоду на чотири мільярди доларів щодо закупівлі системи протиповітряної оборони Patriot у 2017 році. Перша партія була доставлена ​​у 2020 році. Наразі Румунія отримала чотири системи, з яких дві працюють.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба після останніх масованих обстрілів Російської Федерації по Україні звернувся з емоційною заявою до західних партнерів. Він закликав союзників передати раніше обіцяні системи Patriot.

Міністр нагадав, що Україна попросила про додаткові Patriot у західних партнерів ще у квітні. Загалом, за його словами, "відбувся гарний прогрес", але деякі системи досі не поставлені.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 02.09.2024 13:43