Володимир Зеленський. Джерело: сайт президента України

"Усі ми — на історичному повороті": Зеленський назвав два варіанти майбутнього Європи

Європа стоїть перед історичним поворотом — або дозволити Росії поширити нестабільність на усьому континенті, або зробити все, аби Путін програв. Тоді вдасться реалізувати геополітичний шанс на європейську стабільність.

Про це заявив президент Володимир Зеленський у зверненні до лідерів країн спільноти Joint Expeditionary Force.

Він наголосив, що потрібно забезпечити геополітичну стабільність у Європі та в усьому євроатлантичному просторі.

"Бо ми бачимо, якими можуть бути сучасні агресії та терористичні напади. Якщо ворог свободи має значні ресурси й безмежний цинізм, як Росія, як ХАМАС, як інші терористи, то вільним націям потрібен справді повномасштабний захист. Швидкий, максимально гнучкий, не обмежений застарілими процедурами й такий, що може підтримуватися безперервно — стільки, скільки потрібно", — сказав український президент.

Він зазначив, що вся Європа зараз перебуває на історичному повороті, в якого є два концептуальні шляхи.

"Варіантів лише два: або терористичній Росії вдасться зламати свободу, і тоді всім нашим континентом пошириться зона геополітичної нестабільності, яка існує на сході Європи, або... Росія програє в цьому протистоянні", — пояснив Зеленський.

За його словами, у разі програшу РФ з’явиться історичний шанс на геополітичну стабільність на всій лінії від Скандинавії через Мінськ і Київ до Південного Кавказу.

"Чи був такий шанс у попередніх поколінь? Чесно, не було. Бо Росія завжди залишала собі потенціал для дестабілізації. Але зараз у нас із вами є. І ми маємо його реалізувати. Впевнений, реалізуємо", — підсумував Зеленський

Joint Expeditionary Force — це експедиційний корпус Великої Британії та дев'яти її північноєвропейських союзників, серед яких Данія, Фінляндія, Естонія, Ісландія, Латвія, Литва, Нідерланди, Швеція та Норвегія.

Нагадаємо, що в середу, 11 жовтня, президент Володимир Зеленський відвідав Брюссель із робочим візитом. Там гарант узяв участь у шістнадцятій зустрічі союзників України у форматі "Рамштайн" та провів низку двосторонніх зустрічей. Згодом він назвав цей день "потужним".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.10.2023 16:16