Фото: ДБР

Усім загрожує довічне: ДБР відзвітувало про викриття зрадників на Херсонщині

Після звільнення Херсона працівники Державного бюро розслідувань вже повідомили десятки підозр зрадникам і колаборантам, які добровільно пішли працювати на ворога.

Про це повідомила прес-служба ДБР.

За даними правоохоронців, протягом п’яти останніх місяців повідомлено про підозру 39 державним зрадникам.

"Серед них 23 працівники органів Державної пенітенціарної служби України, у тому числі начальник ПВК №90, в.о. начальника та заступник начальника Херсонського СІЗО, вісім правоохоронців, двоє податківці, заступник Херсонського мера та інші. Направлено до суду обвинувальні акти у 16 кримінальних провадженнях вказаної категорії в рамках спеціального досудового розслідування", — йдеться у повідомленні.

Крім того, працівники ДБР завершили досудове розслідування щодо державної зради п’яти працівників ДУ "Північна виправна колонія" (№ 90) та одного інспектора ДУ "Херсонський слідчий ізолятор".

Зазначається, що пенітенціарії після захоплення обласного центру зрадили присягу та добровільно погодились працювати на ворога.

"Від окупанта вони отримали керівні посади в "Управлении службы исполнения наказаний по Херсонской области", що увійшла до "Федеральной службы исполнения наказаний". Фігуранти виконували вказівки ворога та забезпечували роботу каральної виправної установи окупантів — утримували в камерах херсонських патріотів, схиляли до покори ув’язнених, агітували до співпраці з загарбником",—  повідомили у ДБР.

Вже після звільнення Херсона, колишні правоохоронці втекли разом з військовими РФ та переховуються на тимчасово окупованій лівобережній частині Херсонщини.

"Вони обвинувачуються у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді довічного позбавлення волі з конфіскацією майна", — зауважили правоохоронці.

Нагадаємо, суд Миколаєва відправив під варту військового, який відібрав у солдатів доплати на 600 тисяч грн. Працівники ДБР задокументували понад 30 фактів вимагання та одержання посадовцем грошей з підлеглих.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 11.04.2023 16:55