Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Успіхи українських сил у Вовчанську: британська розвідка назвала умови, за яких це стало можливим

Можливості російських військ у районі Вовчанська Харківської області зменшилися через те, що окупанти відвели сили для підтримки операцій у Курській області. Там Україна захопила виступ російської території у серпні 2024 року.

Про це повідомило Міністерство оборони Великої Британії, посилаючись на дані розвідки.

Британські розвідники зазначили, що бої за Вовчанськ точаться з травня 2024 року, коли російські загарбники розпочали наступальну операцію в Харківській області, ймовірно, щоби створити "буферну зону" для стримування та пом'якшення будь-яких українських атак у районі Бєлгорода.

За даними військових експертів із Великої Британії, це призвело до того, що Вовчанськ (за 5 кілометрів на південь від кордону України та Росії) став містом, за яке ведуться запеклі бої, й обидві сторони прагнуть витіснити один одного з цього району.

Наприкінці вересня 2024 року українські сили відбили й очистили Вовчанський агрегатний завод, який був опорним пунктом Росії, дозволяючи проводити тактичні операції на річці Вовча.

"Його втрата, ймовірно, обмежить можливості російських сухопутних військ щодо просування в Харківській області. Не виключено, що український контроль над заводом сприятиме подальшим контрнаступам на півночі міста, щоби відтіснити російські війська до кордону України та Росії", — зробили висновок у Міністерстві оборони Великої Британії.

Версія британської розвідки 1 жовтня

Інфографіка: Міністерство оборони Великої Британії

Нагадаємо, вчора речник оперативно-тактичного угруповання "Харків" Віталій Саранцев розповідав, що у Вовчанську Харківської області залишається напружена ситуація. Українські сили звільнили Агрегатний завод, однак російські окупанти постійно атакують об'єкт, намагаючись повернути його під свій контроль.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.10.2024 12:15