Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

В Африці 70-річна жінка народила двійню: як їй це вдалося

В одній з лікарень Уганди (Африка) 29 листопада 70-річна жінка на ім’я Сафіна Намуквая народила двійню. Вона стала мамою вдруге за останні три роки завдяки екстракорпоральному заплідненню (ЕКЗ).

Про це повідомило BBC з посиланням на Міжнародний жіночий госпіталь і центр репродуктивності.

Хлопчик і дівчинка з’явилися на світ за допомогою кесаревого розтину в репродуктивному центрі в столиці країни Кампалі.

"Ми досягли надзвичайного —народили близнюків найстаршій матері в Африці, якій 70 років!" — повідомили у центрі репродуктивності.

Сафіна Намуквая розповіла угандським журналістам, що вагітність була непростою. Партнер покинув її, коли дізнався, що вона чекає на двійнят.

Сафіна Намуквая

Сафіна Намуквая. Скріншот

"Чоловіки не люблять, коли їм кажуть, що ви носите більше однієї дитини. З того часу, як я потрапила сюди, мій чоловік жодного разу не з'являвся", — повідомила жінка.

Африканка каже, що вирішила стати мамою завдяки екстракорпоральному заплідненню після того, як над нею "знущалися за бездітність". Поки що невідомо, під час спроби Намукваї завагітніти медики використали донорську яйцеклітину, чи власну, яку заморозили та зберігали, коли вона була молодшою.

Сафіна Намуквая є однією з найстаріших жінок, які народили дитину: у 2019-му році 73-річна індіанка народила двійню після ЕКЗ. Сама жінка каже, що це диво.

Нагадаємо, раніше американські й данські медики розробили неінвазивний і дешевий метод визначення терміну вагітності, точність якого можна порівняти з ультразвуковим дослідженням. Його визначають за вмістом в крові позаклітинної РНК, специфічною для плаценти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 02.12.2023 02:26