Фото: Twitter Каллас

В Естонії закликали ЄС не робити помилок Талліна перед Другою світовою війною

Європейські країни не повинні робити ту саму помилку, яку Естонія зробила перед Другою світовою війною. Державам потрібно вкладати значні кошти в оборону, щоб не бути зненацька захопленими.

Таку заяву зробила прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас перед зустріччю лідерів ЄС, пише Euronews.

Виступаючи перед обраною групою журналістів напередодні дводенного саміту у Брюсселі, де підтримка України та європейської оборони буде головним питанням порядку денного, Кая Каллас навела аргументи на користь того, що деякі європейські країни можуть стати мішенню для Росії, якщо Україна програє війну.

"Якщо ми не хочемо, щоб ця війна зайшла далі, ми справді маємо допомогти українцям захистити себе. Очевидно, що на карту поставлено не лише архітектуру європейської безпеки, а й архітектуру глобальної безпеки. Якщо ми справді допоможемо Україні, нам не доведеться турбуватися про те, хто буде наступним. Але якщо Україна впаде, то настане пауза у кілька років, і ми побачимо це у ширшому масштабі, особливо коли ми не інвестуємо в оборону", — сказала вона.

Каллас закликала країни, що перебувають в коаліції "Рамштайн", до якої входять члени НАТО, ЄС та 15 інших держав світу, виділити 0,25% свого валового внутрішнього продукту на військову допомогу Україні. Це, на її думку, "було б значною мірою сприяти перемозі України над Росією".

Але вона також закликала європейські країни посилити власні системи оборони, проводячи паралелі з міжвоєнним періодом.

Варто зазначити, що раніше Естонія постачала в Україну протитанкові ракети Javelin, гаубиці, артилерійські боєприпаси, протитанкові міни, протитанкові гранатомети, міномети, транспортні засоби, засоби зв’язку, польові госпіталі, медичне приладдя, засоби індивідуального захисту та сухі пайки.

Нагадаємо, 19 березня Україна почала переговорний процес з Естонією щодо укладення двосторонньої безпекової угоди.

Також 21 березня уряд Естонії ухвалив рішення надати Україні новий пакет військової допомоги. Його вартість становить 20 мільйонів євро.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 21.03.2024 17:29