Фото: Pixabay

Естонія пропонує план фінансування України на 100 млрд євро

Естонія запропонувала план фінансування для України на 100 мільярдів євро. Їх можна запозичити з європейських облігацій або взяти з національних бюджетів інших країн.

Про це повідомляє Euractiv.

Постійний секретар Міністерства оборони Естонії Кусті Салм, заявив що на рік для військової допомоги Україні потрібно 120 мільярдів євро. Стратегія деталізує, що в основному гроші будуть витрачені на оборонне обладнання та боєприпаси. Він запевнив, що, якщо Україна отримає ці гроші, то до 2025 року зможе виснажити Росію. 

"Це орієнтовна цифра того, чого має бути достатньо, щоб Україна виграла війну", — підкреслив він.

Кувті Салм припустив, що частина цієї суми може бути профінансована коштом єврооблігацій, де Європейська комісія могла б залучати кошти з фінансових ринків. 

Протягом останніх кількох місяців естонські політики та офіційні особи неодноразово заявляли, що Україні для перемоги у війні необхідно, щоб її західні союзники інвестували 0,25% свого ВВП у військову допомогу країні, ґрунтуючись на стратегії, розробленій Естонією.

"Якби понад 50 країн очолюваної США коаліції "Рамштайн", яка підтримує Україну, витратили цей відсоток, це б становило понад 120 мільярдів євро на рік", — сказав Салм. 

Проте, він заявив, що навіть якщо почати діяти прямо зараз, то процес збору цих коштів може зайняти до дев'яти місяців. Єврооблігації були б засобом отримати доступ до грошей якомога раніше, сказав естонський чиновник.

Ця ідея отримала підтримку в Литві, Латвії, Польщі та деяких країнах Середземномор’я.

"Підтримка накопичується досить швидко", — запевнив Салм, додавши, що ідея єврооблігацій очевидно набагато привабливіша, ніж пошук 120 мільярдів євро в наших національних бюджетах.

Нагадаємо, раніше радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк пояснив, чому військова допомога Україні необхідна світові. За його словами, військова допомога Україні — це насамперед розумні інвестиції у власні національні системи безпеки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.03.2024 13:36