Фото: РБК-Україна

В ІSW розповіли, як інфопростір Росії вибухнув через величезні втрати "вагнерівців" у Бахмуті

Оприлюднена інформація про втрати приватної військової компанії "Вагнера" на фронті в України розірвала інфопростір країни-агресорки. Дискусії навколо повідомлень про втрати російських військ у Бахмуті заполонили провійськовий інформаційний простір і "заглушають будь-який позитивний ефект від захоплення міста".

Про це повідомив Інститут вивчення війни (ISW).

Керівник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин у своєму недавньому інтерв'ю заявив, що було вбито 10 тисяч "вагнерівців" із засуджених, і стільки ж кадрових бойовиків воєнізованого формування. Пригожин, зокрема, зазначив, що "Вагнер" завербував 50 тисяч ув'язнених, 20 відсотків з яких (10 тисяч) загинули в боях за Бахмут.

Російські військові блогери швидко підхопили повідомлення про втрати. Таким чином, загальний фокус уваги аудиторії змістився в бік від обговорення важливості захоплення Бахмута. Висловлювалися думки про те, що втрат може бути ще більшим.

"Заяви Пригожина про втрати "Вагнера" в Бахмуті також стали окремою точкою напруги в інформаційному просторі і почали визначати домінантний дискурс про всю російську кампанію в Бахмуті. Змістивши розмову в бік заявлених втрат "Вагнера", Пригожин значною мірою домігся успіху в подальшому позбавленні МО РФ можливості стверджувати про інформаційну перемогу в Бахмуті та, ймовірно, продовжить визначати і вести розмову про Бахмут і надалі, але ціною висвітлення величезних втрат, яких зазнали його власні війська заради незначної користі", — йдеться у звіті Інституту.

Крім того, аналітики ISW вважають, що Пригожин, ймовірно, використає свою популярність після захоплення Бахмута, щоб посилити атаки на російські військові еліти. 

Нагадаємо, раніше очільник приватної військової компанії "Вагнера" Євген Пригожин визнав провал "цілей спеціальної військової операції" Росії та зазначив, що українська армія найсильніша у світі.

Додамо, за даними аналітиків Інституту вивчення війни, цілком імовірно, що найманці з ПВК "Вагнера" не зможуть продовжувати бойові дії в Україні після виснажливих міських боїв у Бахмуті. Також сумнівно, що російська армія проводитиме наступальні операції.

Крім того, на думку ISW, найманці з ПВК "Вагнера" зазнають втрат при відході з Бахмута. Бойовики перебувають у безпосередньому контакті з військами ЗСУ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.05.2023 07:54