Фото: Генштаб ЗСУ

В ISW пояснили, чому ПВК "Вагнера" не зможе й надалі воювати в Україні

Цілком імовірно, що найманці з ПВК "Вагнера" не зможуть продовжувати бойові дії в Україні після виснажливих міських боїв у Бахмуті. Також сумнівно, що російська армія проводитиме наступальні операції.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначають, що "вагнерівці" подають ознаки того, що вони не зможуть проводити наступальні операції за межами міста Бахмут з кінця грудня 2022 року. Російська регулярна армія, що розташована  на північному та південному флангах Бахмута, також навряд чи просуватимуться на захід у бік Костянтинівки чи північ на бік Слов'янська на тлі українських контратак у цьому районі найближчим часом.

Дуже сумнівно, що армія РФ проводитиме наступальні операції, якщо засновник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин виконає свою обіцянку вивести особовий склад своїх формувань із міста Бахмут 25 травня. Деякі джерела у РФ припускають, що він відправить "вагнерівців" на іншу "критичну" ділянку фронту наприкінці місяця.

Фото: ISW

Ключові висновки ISW:

  • Президент Росії Володимир Путін, 21 травня привітав ПВК "Вагнера" та російських військових із взяттям Бахмута.
  • Президент США Джо Байден, 21 травня заявив, що США будуть навчати українських пілотів на літаках четвертого покоління, включно з F-16, щоб підвищити обороноздатність України в довгостроковій перспективі.
  • Російські війська продовжували обмежені наступальні дії на північний схід від Куп’янська та на південь від Кремінної.
  • Російські війська продовжували наступальні операції на лінії фронту Донецьк – Авдіївка, але не досягли жодних територіальних здобутків, які можна перевірити.
  • Повідомляється, що українські війська завдали глибокого удару по російському штабу на аеродромі в Бердянську Запорізької області ракетою Storm Shadow.

Нагадаємо, російські загарбники вже рік намагаються захопити Бахмут Донецької області, однак їхні спроби є марними. У боях за це місто Росія втратила понад 100 тисяч своїх військових. Через неможливість взяти під контроль місто, окупанти його стирають з лиця землі. У неділю, 21 травня, у Мережі опублікували фото оператора дрона із позивним "Єнот" із 93-ї ОМБр "Холодний Яр", на яких з висоти пташиного лету зафіксовано, який вигляд має зруйнований російськими окупантами Бахмут.

Нагадаємо, 21 травня президент України Володимир Зеленський заявив, що Збройні сили України продовжують контролювати Бахмут. Водночас командувач Східного угруповання військ Олександр Сирський повідомив, що окремі підрозділи ЗСУ наближаються до оперативного оточення міста. Він наголосив, що щодня наші воїни продовжують просуватися на флангах у передмісті Бахмута.

За даними Інституту вивчення війни, контратаки Збройних сил України поблизу Бахмута усунули загрозу російського оточення українських сил. Це змусило війська РФ виділити ресурси для захисту від обмежених та локальних українських наступальних операцій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.05.2023 07:01