Фото: Генштаб ЗСУ

Чи зможуть "вагнерівці" без втрат відійти з Бахмута: роз'яснення ISW

Найманці з ПВК "Вагнера" зазнають втрат при відході з Бахмута. Бойовики перебувають у безпосередньому контакті з військами ЗСУ.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Експерти переконані, що "вагнерівці" в процесі відходу заважатимуть підрозділам Міноборони РФ щодо підготовки до запланованого українського контрнаступу.

Також ПВК "Вагнера" навряд чи зможе організувати необхідну оборону, або закріпити нещодавні успіхи в Бахмуті, достатні для запобігання українським контратакам. Збройні сили України перебувають у Хромовому та Іванівському, а також ведуть бої з окупантами у Бахмуті та його околицях. Українська артилерія також вражає російські сили в Бахмуті та його околицях.

Відхід у контакті з противником — дуже важке завдання, з яким бойовики ПВК "Вагнера" навряд чи впораються. Підрозділи "Вагнера" показали погану координацію з російськими військами та командуванням РФ, що може завадити проведенню ротації.

Малоймовірно, що російське військове командування збере достатньо сил, щоб змінити бойовиків у Бахмуті та утримати свої фланги без передислокації російських військ з інших районів.

Ключові висновки ISW:

  • Українські збройні сили продовжують чинити тиск на північний та південний фланги Бахмута.
  • У ніч із 19 на 20 травня російські сили обстріляли Київську область за допомогою іранських безпілотників Shahed.
  • Радник із національної безпеки США Джейк Салліван заявив 20 травня, що США можуть погодитися на передачу Україні сучасних бойових літаків, у тому числі F-16, за умови, що Україна не використовуватиме їх для завдання ударів по території Росії.
  • Російські війська продовжували обмежені наземні атаки у районі Кремінної Луганської області.
  • Російські війська продовжували завдавати ударів по лінії Авдіївка-Донецьк.
  • Міністерство оборони РФ включає мобілізованих та призовників у свою власну приватну військову роту "Ветеран", що призводить до дискримінації та конфліктів.
  • Литовський чиновник публічно звинуватив РФ у спробі взяти в заручники іноземних дітей в окупованому Криму як "живий щит" від майбутнього українського контрнаступу.

Нагадаємо, заступник міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що українські військові продовжують тримати оборону міста Бахмут, що на Донеччині. Ситуація в населеному пункті станом на 20 травня дуже складна.

Раніше радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що російські загарбники намагаються перебити українські інформаційні приводи. Саме тому власник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин бреше про взяття Бахмута.

За даними Інституту вивчення війни, контратаки Збройних сил України поблизу Бахмута усунули загрозу російського оточення українських сил. Це змусило війська РФ виділити ресурси для захисту від обмежених та локальних українських наступальних операцій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.05.2023 07:01