Фото ілюстративне. Джерело: росЗМІ

В ISW оцінили, чи перейшли росіяни в масштабний наступ на кордоні Донецької та Запорізької областей

Російські окупанти декілька днів тому відновили наступ на кордоні Донецької та Запорізької областей. Але наразі це не має вигляду масштабних оперативних наступальних зусиль.

До такого висновку дійшли аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War). Вони зазначили, що підрозділи російських військ розпочали наступ у районі Левадного (на південний захід від Великої Новосілки) та прорвали українську оборону. Є інформація, що противник досягнув околиць Левадного і має просування у напрямку Новодарівки.

Російські блогери стверджували, що російські війська захопили Левадне і просунулися до південної околиці Новодарівки, хоча в ISW не виявили підтвердження цим російським заявам.

Ситуація на фронті станом на 14 жовтня

Джерело: ISW

Експерти дійшли висновку, що ці тактичні успіхи не є результатом раптового чи несподіваного російського прориву. В Інституті наголосили, що ворог активізувався на ділянці фронту, яка вже довго не діяла. Це сталося у західній частині Запорізької області біля Кам'янського (на південь від Степногірська) на початку жовтня. Однак така діяльність поки що обмежена та призвела лише до незначних тактичних успіхів.

На думку аналітиків, російські війська можуть відновити дії на менш активних ділянках фронту на півдні України для декількох цілей:

  • аби відвернути увагу України від пріоритетних наступальних операцій Росії у Донецькій області;
  • аби скоординувати сили ЗСУ вздовж фронту на півдні України, таким чином не допустивши передислокацію українських військ до Донецької області.

Аналітики зробили висновок, що узгоджені наступальні операції Росії в районі кордону Донецької та Запорізької областей теоретично могли би підтримувати оперативні зусилля щодо ліквідації ширшого українського виступу на заході Донецької області. Вони також могли би сприяти просуванню до траси Н-15 (Донецьк — Запоріжжя) шляхом тиску на трасу Т-0518 (Велика Новосілка — Богатир) та пресингу на західний фланг українського угрупування на заході Донецької області.

Для подальшого просування та розвитку наступу на західний фланг українського виступу, російським військам, ймовірно, потрібно захопити Велику Новосілку. Це вимагатиме посилення наступальної активності на східному березі річки Мокрі Яли, безпосередньо на південь від Великої Новосілки.

Кажучи про наступ у районі Левадного та Новодарівки, теоретично вони можуть бути спрямовані на те, щоби перерізати дорогу, яка з'єднує Гуляйполе з Великою Новосілкою. Це може погіршити українську логістику у Велику Новосілку перед можливими посиленими російськими атаками для її захоплення.

Проте в ISW не зафіксували повідомлень про те, що російські сили проводять великі атаки на кордоні Донецької та Запорізької областей. Також немає ознак накопичення особового складу та ресурсів для масштабного наступу, які можна було би порівняти з російськими операціями на сході України. Навпаки, російські війська перекинули частину сил із кордону Донецької та Запорізької областей та інших районів на Півдні України, щоби відреагувати на операцію ЗСУ у Курській області.

Нагадаємо, що останнім часом у Донецькій області дещо змінилися темпи й особливості евакуації. Зокрема, з населених пунктів на Покровському напрямку виїжджає менше людей. Натомість із Костянтинівського — більше.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.10.2024 07:20