Фото: ілюстративне. Джерело: російські ЗМІ

В ISW пояснили, як Путін планує збільшити чисельність армії, не оголошуючи мобілізацію

Уряд Росії планує виділити 90 мільярдів рублів (948 мільйонів доларів США) на одноразові виплати для укладання військового контракту з міністерством оборони у період з 2025 по 2027 рік, що свідчить про те, що Кремль має намір продовжувати покладатися на зусилля, що продовжуються з криптомобілізації для задоволення потреб у живій силі для своєї війни в Україні доти, доки ця система працює.

Про це повідомляють аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

В цей час російський федеральний уряд пропонує одноразові виплати у розмірі 400 тисяч рублів (4200 доларів США) за підписання військового контракту (на додаток до одноразових виплат, пропонованих регіональними урядами, деякі з яких нещодавно перевищили один мільйон рублів), що передбачає, що Кремль має намір набрати 225 тисяч нових військовослужбовців через службу за контрактом у період із 2025 по 2027 рік, якщо поточні ставки збережуться, що малоймовірно, враховуючи, що це ставки неухильно зростають з 2022 року. 

Російська влада значно збільшила фінансові стимули, особливо одноразові виплати, останніми місяцями для підписання військових контрактів, і Кремль, можливо, виділив 90 мільярдів рублів на одноразові виплати з наміром подальшого збільшення федеральних виплат у період із 2025 по 2027 рік. Російська влада, як повідомляється, висловила стурбованість тим, що зусилля по набору, що продовжуються, дають гірші результати, однак, і значне збільшення фінансових стимулів в останні місяці говорить про те, що теперішні зусилля по набору були недостатніми для підтримки послідовного формування нових сил, на які російські військові покладаються для підтримки свого наступального темпу в Україні. 

ISW оцінює, що існують середньострокові та довгострокові обмеження на те, скільки новобранців може генерувати російська кампанія криптомобілізації, і збільшення фінансових стимулів навряд чи суттєво вирішить ці обмеження. Президент Росії Володимир Путін, як і раніше, прихильний до продовження кампанії криптомобілізації, щоб уникнути оголошення ще одного вкрай непопулярного часткового мобілізаційного призову резервістів, хоча він зберігає за собою можливість оголосити ще один раунд часткової мобілізації — як він зробив восени 2022 року. 

Путін і російське військове командування, мабуть, не бажають миритися зі зниженням інтенсивності російських бойових операцій в Україні, оскільки вони розглядають збереження ініціативи на всьому театрі воєнних дій як стратегічний імператив, і залишається незрозумілим, чи Путін відповість ще одним раундом мобілізації, якщо зіткнеться з ще однією кризою, аналогічною або серйознішою, ніж криза, з якою Кремль зіткнувся восени 2022 року.

Раніше повідомлялось, що Кремль не повністю придушив локальні протести, організовані дружинами мобілізованих російських військовослужбовців з моменту оголошення часткової мобілізації 21 вересня 2022 року. Через це російська влада побоюється оголошувати нову хвилю.

Нагадаємо, раніше видання The Wall Street Journal оприлюднило інформацію, що міністерство оборони Росії тисне на очільника Кремля Володимира Путіна, аби той оголосив нову хвилю мобілізації для війни на виснаження проти України. Це мало б компенсувати великі втрати окупантів на полі бою.

Своєю чергою аналітики ISW заявили, що оскільки кремлівський диктатор Володимир Путін побоюється, що мобілізація в Росії є прямою загрозою стабільності його режиму, вона залишається малоймовірною у короткостроковій і середньостроковій перспективі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.10.2024 07:07