Володимир Путін. Джерело: росЗМІ

В ISW проаналізували "теорію перемоги Путіна" в Україні: чи досягне диктатор своїх цілей

Теорія перемоги в Україні глави Кремля Володимира Путіна ґрунтується на здатності Росії пережити та подолати обіцяну Заходом допомогу Україні у сфері безпеки, а також на зусиллях України щодо мобілізації більшої частини своєї економіки та населення для військових дій. 

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Це вказує на те, що Путін, ймовірно, оцінює, що російські сили зможуть використати свої переваги живої сили та техніки для придушення українських сил. Очевидна оцінка Путіна про те, що Росія може "видавити" українські війська з усіх земель, які вона бажає окупувати, передбачає, що Україна не отримуватиме і не підтримуватиме живу силу і техніку, необхідні для запобігання невизначеним спробам Росії поступово просуватися фронтом або необхідними для заперечення цієї ініціативи та проводити оперативно значущі контрнаступальні операції. 

Українські сили раніше показали, що, коли вони добре забезпечені, то можуть завадити російським військам досягти навіть незначних тактичних успіхів, змусити російські наступальні операції досягти кульмінації та розпочати контрнаступальні операції, які звільняють важливу в оперативному відношенні територію. Російські сили нині використовують ініціативу на всьому театрі військових дій в Україні, щоб диктувати темп бойових дій, що призводить до втрат, приблизно рівних або трохи менших, ніж кількість нових сил, що дозволяє російським силам підтримувати загальний темп наступу в Україні. Росія також продовжує мобілізацію своєї оборонно-промислової бази (ОПБ) і загалом значно випереджає Україну та Захід у цьому плані. Путін та російське військове командування, ймовірно, вважають, що чисельна перевага Росії в живій силі та техніці дозволить Росії підтримувати цей рівень поповнення сил та розміщувати необхідну техніку, необхідну для підтримки невизначеного поступового наступу.

Ця стратегія багато в чому залежить від здатності Росії зберегти ініціативу на всьому театрі воєнних дій, яку українські сили можуть зупинити, якщо Україна розв'яже свої поточні проблеми з людськими ресурсами та отримає достатню, своєчасну та послідовну допомогу Заходу у сфері безпеки. Обіцянки Заходу про допомогу у сфері безпеки та зусилля України з формування сил зрештою дозволять Україні накопичити сили та техніку, необхідні їй для оскарження цієї ініціативи, якщо поточні російські наступальні операції не виявляться успішними та змусять Україну відвернути живу силу та техніку на оборонні операції.

Нагадаємо, 7 червня президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна не розглядає варіант з територіальними поступками, щоб завершити війну з Російською Федерацією. За його словами, це дозволить Росії зібратися силами перед новою війною.

Як зазначає The New York Times, прибуття західної допомоги полегшило Україні захист своїх позицій, але поки що не мало вирішального ефекту. Водночас окупаційні війська зможуть проводити наступальні операції протягом тривалого часу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.06.2024 08:36