Фото: Офіс президента

В Ізраїлі тривають масові протести за відставку уряду Нетаньягу

В Ізраїлі десятки тисяч людей вийшли на найбільшу антиурядову акцію протесту. Громадяни вимагають відставки прем’єр-міністра Беньяміна Нетаньягу та його уряду. Очікується, що мітинги триватимуть чотири дні.

Про це повідомляє The Times of Israel.

Протести розпочалися ще ввечері 31 березня. Вони відбуваються біля будівлі Кнесету — ізраїльського парламенту. Ця акція протесту є найбільшою після нападу бойовиків палестинського угруповання ХАМАС 7 жовтня. За різними оцінками, в ній вже взяли участь від кількох десятків до 100 тисяч людей.

За даними видання, демонстранти закликають прем'єр-міністра Беньяміна Нетаньягу та його уряд піти у відставку й провести дострокові вибори в Ізраїлі. Зокрема, ізраїльтяни вважають Нетаньягу винним в невдачах 7 жовтня і вважають, що його спроби реформувати судову систему торік послабили Ізраїль напередодні теракту.

Також мітингувальники прагнуть домогтися від лідерів країни угоди про звільнення 130 полонених, яких утримують у Секторі Гази та відмови від ухвалення закону, що звільнив би членів ультраортодоксальної спільноти від служби в армії за призовом.

"Нам потрібні вибори. Уряд не має довіри громадськості. І тепер вони хочуть прийняти закон, який дозволить кожному п’ятому уникати служби в армії", — заявив один з учасників протесту.

Варто зауважити, що під час протестів вже виникали сутички. Зокрема у мережі стверджують, що протестувальників закидали яйцями й облили водою. Також відомо про щонайменше одного затриманого під час протестів. Крім того, поліція заявила, що демонстранти перекрили одну з доріг, що є незаконним.

Сам Нетаньягу, коментуючи можливість проведення дострокових виборів, наголошує, що це, в першу чергу, ощасливить бойовиків ХАМАС.

"Це паралізувало б переговори щодо звільнення наших заручників і поклало б кінець війні до того, як мети буде повністю досягнуто. Першим, хто б вітав це, є ХАМАС, і цим все сказано", — наголосив прем'єр Ізраїлю.

Нагадаємо, 17 березня прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що військова кампанія проти угруповання ХАМАС у Секторі Газа триватиме. Армія оборони Ізраїлю планує проводити наземну операцію в місті Рафах.

Своєю чергою ХАМАС заявляє, що поінформував посередників, що терористичне угруповання буде дотримуватися своєї початкової позиції щодо досягнення всеосяжного припинення вогню, яке передбачає виведення ізраїльських військ зі Сектора Газа, повернення переміщених палестинців і "справжній" обмін полоненими.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 01.04.2024 10:20