Фото: ілюстративне. Джерело: Патрульна поліція Києва

В Одесі дівчина заявила про побиття "військовим": з'явилася реакція правоохоронців та ТЦК

В Одесі на 19-річну дівчину напав чоловік у військовій формі. Потерпіло отримала численні травми.

В соціальні мережі Instagram Антоніна Токмакова розповіла, що інцидент трапився ввечері 13 травня. Дівчина повідомила, що вона і троє її друзів прийшли в поліцію написати заяву на таксиста, який залив їм обличчя з перцевого балончика. Саме в цей момент до відділку зайшов нібито військовий із милицями й назвався працівником ТЦК. Коли дівчина і троє хлопців написали заяву, їх дві години не випускали з приміщення.

"На наше обурення і на зйомку того, що відбувається, відреагували спочатку мовчки, а після хвилин 20 розглядів, поліція відповіла, що я скоїла дрібне хуліганство, хоча в той момент просто хотіла вийти з відділу, а мені перегороджували шлях рукою", — розповіла потерпіла.

Згодом правоохоронці відпустили двох 19-річних хлопців, а третього залишили у відділку, щоб відвезти до ТЦК "розбиратися". Дівчині нібито дозволили поїхати разом із хлопцем.

"Вони сказали, що мого друга зараз везуть на Канатну 86 "переночувати" і далі "розбиратимуться". Це дослівно. Зрозуміло, як "розбиратимуться", — додала Антоніна.

Потерпіла каже, що після того, як хлопця посадили в авто, її не впустили до машини. Вона почала знімати все, що відбувається. Тоді, як зазначила Токмакова, на неї напав чоловік у військовій формі та вдарив милицею. Дівчина зауважила, що була в лікарні та зняла побої: накладені кілька швів, є забиття м’язів правого плеча та синці.

Також дівчина оприлюднила своє фото після побиття.

побиття дівчини в Одесі

Фото: Instagram / kkto14jrelx2

Реакція Одеського ТЦК

У військкоматі запевнили, що розпочали службову перевірку щодо цього інциденту. За словами військових, в разі доведення провини працівників цієї установи їх притягнуть до відповідальності згідно з чинним законодавством. 

"Керівництво Одеського обласного ТЦК та СП засуджує будь-які прояви насильства та співпрацює з правоохоронними органами для встановлення реальних обставин", — йдеться у повідомленні.

Водночас в оперативному командуванні "Південь" наголосили, що звернулися до правоохоронних органів для встановлення мети та обставин створення відео.

"Такі відеоматеріали, що потрапляють в мережу, працюють на користь нашого ворога, спрямовуючись на руйнування процесу мобілізації та дискредитацію військових з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Спільні зусилля з правоохоронними органами допоможуть виявити та зупинити подібні недозволені дії, а також зберегти безпеку та стабільність у нашому регіоні", — наголосили в ОК "Південь".

Що кажуть правоохоронці

У поліції Одеської області заявили, що під час моніторингу соціальних мереж правоохоронці виявили публікацію про неправомірні дії відносно 19-річної жительки Одеси, зокрема про її побиття військовим ТЦК та СП.

Проте в ході перевірки було встановлено, що 12 травня поліцейські отримали повідомлення від місцевого таксиста про те, що на нього напали четверо людей та застосували газовий балончик подразнювальної дії. Компанію молодих людей, до якої входила дівчина і троє чоловіків, запросили до відділку поліції. Водій повідомив, що молодики напали на нього за те, що він відмовив їм у поїздці, оскільки вони були з алкоголем та п’яні.

Правоохоронці запевняють, що у райвідділку дівчина поводилася агресивно, кидалась на поліціянтів, розбила віконне скло на контрольно-пропускному пункті, а на вимоги правоохоронців припинити протиправні дії не реагувала.

"Наступного дня до поліції надійшло повідомлення, що на вулиці Грецькій вночі дівчину побили працівники ТЦК та СП. За інформацією від органів здоров’я, їй спричинено закриту черепно-мозкову травму та забій грудної клітки. Сама потерпіла із заявою у правоохоронні органи не зверталася, на телефонні дзвінки дізнавача не відповідає і вдома не з’являється", — зауважили у поліції.

Поліцейські додали, що наприкінці минулого року до суду скерували матеріали щодо дівчини за обвинуваченням у крадіжці (ч. 4 ст. 185 ККУ). А в березні цього року суд визнав її винною та призначив покарання у вигляді п'яти років позбавлення волі з випробувальним строком 1 рік.

Нагадаємо, раніше член Комітету Верховної ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський заявив, що співробітників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки будуть карати за порушення прав людини під час здійснення ними мобілізаційних заходів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 14.05.2024 19:58