Фото ілюстративне. Джерело: Офіс президента України

В ООН підтвердили застосування окупантами сексуального насилля до понад сотні українців: серед жертв більшість — чоловіки

Організація об'єднаних націй підтвердила застосування російськими окупантами сексуалізованого насильства до понад сотні українців. Жертвами рашистів стало 94 чоловіки, 51 жінка та чотири дівчини.

Про це йдеться у звіті Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ), опублікованому у середу, 4 жовтня.

"З 24 лютого 2022 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини задокументувало, що російські військовослужбовці, працівники правоохоронних органів або пенітенціарних установ вчинили сексуальне насильство стосовно 149 українців", — повідомляється у документі.

Відомо, що у звітний період, з 1 лютого по 31 липня 2023 року, військовослужбовці збройних сил РФ вчинили акти сексуального насильства стосовно 40 українців. Зокрема, йдеться про сексуальне насильство проти чотирьох чоловіків і однієї жінки на окупованих частинах Донецької та Херсонської областей, а також Криму.

Зокрема, УВКПЛ задокументувало 35 додаткових випадків сексуального насильства, серед жертв якого 23 чоловіки, 11 жінок і одна дівчина в окупованих районах Донецької, Херсонської, Запорізької, Харківської областей, Криму та РФ.

Зазначається, що у більшості випадків сексуальне насильство застосовувалося як форма тортур або жорстокого поводження щодо чоловіків, які перебували під вартою. Йдеться про насильство стосовно 15 військовополонених та 12 цивільних осіб.

Чоловіки зазнали випадків зґвалтування, ударів електричним струмом, примусу до оголення та побиття оголеними, необґрунтованих обшуків порожнини рота, гомофобних образ, погроз кастрацією та зґвалтуванням затриманих або їхніх близьких.

Варто зазначити, що на підконтрольній Україні території УВКПЛ не задокументувало випадків сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, протягом звітного періоду.

Нагадаємо, спеціальний посол МЗС України Антон Кориневич заявив, що Україна розглядає варіант створення так званого інтернаціоналізованого трибуналу щодо злочинної агресії Росії проти України. Зокрема, його можуть створити через Раду безпеки ООН.

Раніше член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник президента у парламенті Федір Веніславський заявив, що практично всі цивілізовані країни світу підтримали створення спецтрибуналу для притягнення російського диктатора Володимира Путіна до відповідальності. Він може запрацювати вже у 2024 році.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.10.2023 16:59