Фото: wikimedia.org

"В опозиції виникнуть питання": військовий експерт пояснив, чому Німеччина не передає Україні ракети Taurus

Питання передачі Німеччиною для України далекобійних ракет Taurus стало надто політизованим. Бундесверу важко поновити їхнє виробництво, адже їх ставили на конвеєр ще 20 років тому.

Про це повідомив військовий експерт, головний редактор Defence Express Олег Катков в ефірі телемарафону.

"Річ у тім, що Taurus стали заполітизовані. Якщо говорити про технічні характеристики, то ракети Storm Shadow (Велика Британія, — ред.), Scalp (Франція, — ред.) і Taurus (Німеччина, — ред.) — це брати близнюки. Storm Shadow і Scalp — взагалі одна ракета, просто різні назви — британська та французька. Taurus були паралельною розробкою. Вони фактично у тій самій компанії виробляються, в конгломерації MBDA. І її різниця аж ні в чому. Тому що це та сама крилата ракета повітряного базування, з тією самою дальністю, системою наведення, бойовою частиною і всіма іншими головними компонентами", — сказав він.

За словами експерта, фактично це просто паралельна розробка, але головна проблема із Taurus у заполітизованості. 

"Причиною, на мій погляд, чому Taurus досі у такому стані — або не обговорюються, або не є "гейм-ченджерами" — про це заявляли у міноборони оборони Німеччини, це кількість цих ракет", — наголосив Катков.

Він нагадав, що станом на літо 2023 року один із парламентарів Бундестагу, який є членом оборонного комітету Німеччини, повідомив про те, що у льотному стані, у боєздатному стані, цих ракет лише 150 одиниць. Потім була інформація, що їх близько або понад 200. 

"Річ у тім, що, коли Німеччина передає будь-яке озброєння, вона одразу про це звітує. Уряд Німеччини дослівно публікує детальний перелік — із зайвою педантичністю, коли перераховується не те, що ЗРК Patriot, а кожна одиниця 155-мм боєприпасів. Не просто вказується певна округлена кількість, а з точністю до кожної одиниці. І уявімо ситуацію, коли Німеччина все ж таки нам передає Taurus. Яка їхня кількість може бути зі 150 чи навіть 200? 10% — 15-20 ракет", — заявив військовий експерт.

Катков наголосив, що при таких розкладах в опозиційних політиків одразу виникне питання: "а чому лише така кількість, чому так мало?" 

"Тому, що Taurus було замовлено 600 одиниць, однак через те, що попередні уряди й політичні влади Німеччини не виділяли достатньо коштів на оборону, бо країна свого часу витрачала менш як 1% ВВП на оборону, то їхня кількість скоротилась, їх ніхто не обслуговував. І тепер навіть є розмови, що поновити їхнє виробництво доволі складно, адже ракета розроблялась у нульових роках, а зараз, через 20 років, знайти ту ж компоненту базу — це питання", — йдеться у заяві Каткова.

Він наголосив, що з тим же питанням зіткнулися під час виробництва Stinger, коли просто не було компонентів 80-х років вже фізично. На думку Каткова, з Taurus може бути аналогічна ситуація, адже ці ракети стали такими заручниками. 

"Для того, щоб не відповідати на питання, чому так мало Taurus передано, важливо розуміти, що вони перебувають от у такому стані. На мій погляд, якщо Берлін хоче передавати крилаті ракети, то, можливо, цілком логічніше MBDA було б виділити власні кошти й замовити виробництво додаткових ракет Storm Shadow чи Scalp, які є на конвеєрі, а не Taurus, виробництво яких вже було припинено", — запевнив він.

Катков також не відкидає думку, що виробництво Storm Shadow і Scalp збільшать виробництво із розрахунком на Україну.

"Об’єктивно можна сподіватися, водночас інформації, що там зараз є якийсь збільшений темп виробництва — немає. Але це логічно", — наголосив експерт.

На думку Каткова, ще одне пояснення, чому Taurus для Німеччини вкрай важливі: ці 150-200 Taurus, це все, що є у Бундесверу з далекобійного ракетного озброєння і більше нічого немає. 

"Тому для них це дуже важливий ресурс. Водночас якщо Німеччина хоче посилити або зберегти ту кількість Taurus, які у неї є, потрібно просто повертатися до питання збільшення виробництва Storm Shadow і Scalp, які є на конвеєрі. Це, до речі, стимулюватиме і саме виробництво, і буде прямою інвестицією у виробництво. Але це краще, аніж перебувати у стані: "Ми не будемо не те що передавати, а навіть говорити". Адже від відсутності розмов ракет більше не стане", — заявив він.

Катков також вказав на заяву компанії-виробника MBDA, яка на питання, чи можливо поновити виробництво ракет Taurus, сказала, що для цього потрібно переконструювати, розробити нові рішення, тобто піти на нові цикли роботи, виробляти спершу у малій кількості, потім збільшувати. Тому, за його словами, треба йти на більш прагматичні рішення.

Нагадаємо, раніше керівник компанії Йоахім Кнопф, яка виробляє ракети Taurus, заявив, що оборонна промисловість Німеччини зможе оперативно поповнити запаси ракет Taurus у разі їх постачання Україні. Таким чином німецька компанія Taurus Systems GmbH спростувала протилежну заяву експерта Соціал-демократичної партії з питань оборони Йоганнеса Арльта.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.01.2024 10:34