Ракета Taurus. Скріншот із відео

Хитра схема щодо надання Україні ракет Taurus: Британія зробила Німеччині цікаву пропозицію

Велика Британія запропонувала Німеччині варіант вирішення дилеми щодо небажання передавати Україні далекобійні крилаті ракети Taurus. Пряме постачання, за версією британців, можна просто обійти.

Про це повідомило німецьке видання Handelsblatt.

За даними його джерел, Сполучене Королівство запропонувало, щоби Німеччина передала свої Taurus до Великої Британії, а британці натомість передали Україні додаткові далекобійні ракети Storm Shadow.

За інформацією журналістів, Офіс канцлера Німеччини Олафа Шольца наразі аналізує цю пропозицію. Німеччина це повідомлення поки що не коментує. Людина, знайома з переговорами, сказала, що запропонований обмін потенційно може знайти підтримку в Берліні.

Як відомо, наприкінці травня 2023-го року Україна звернулася до уряду Німеччини з проханням надати крилаті ракети Taurus із дальністю дії до 500 кілометрів. Відповідне звернення зробили на тлі рішення Великої Британії та Франції надати Україні далекобійні ракети Storm Shadow і SCALP.

Однак у Німеччині дискусії з цього приводу тривають досі, проте на вольове рішення передати Україні ці ракети німці ніяк не можуть наважитися.

Бундестаг не підтримав постачання ракет Taurus Україні

Парламент Німеччини 17 січня не підтримав пропозицію опозиції схвалити резолюцію з вимогою до уряду надати Україні далекобійні крилаті ракети Taurus. "За" постачання висловилися 178 депутатів, проти — 485, утрималися — троє депутатів. Водночас пізніше з'явилася інформація, Бундестаг ще раз розгляне законопроект про передачу Україні крилатих ракет Taurus.

Відомо, що Taurus — це одна з найсучасніших крилатих ракет повітряного базування, що є на озброєнні німецьких військово-повітряних сил. Ці ракети можуть знаходити ціль з великої висоти та відстані, а також знищувати добре захищенні цілі, приміром, бункерні системи.

Нагадаємо, декілька днів тому керівник компанії Йоахім Кнопф, яка виробляє ракети Taurus, заявив, що оборонна промисловість Німеччини зможе оперативно поповнити запаси ракет Taurus у разі їх постачання Україні. Таким чином німецька компанія Taurus Systems GmbH спростувала протилежну заяву експерта Соціал-демократичної партії з питань оборони Йоганнеса Арльта.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.01.2024 08:06