Дуня Міятович. Фото: відкриті джерела

У Росії незаконно всиновлюють українських дітей, — комісар Ради Європи

Комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович заявила про те, що українські діти, які розлучені зі своїми батьками під час надзвичайної гуманітарної ситуації, не можуть вважатися сиротами, а отже, не можуть бути усиновлені російськими сім'ями.

Про це йшлося під час слухань річного звіту комісара Ради Європи на зимовій сесії ПАРЄ, повідомляє "Укрінформ".

"Деякі українські діти отримали громадянство Російської Федерації та були усиновлені російськими сім'ями. Ця практика, схоже, підтримується російськими державними службовцями на найвищому рівні. Хоча діти, розлучені зі своїми батьками під час надзвичайної гуманітарної ситуації, не можуть вважатися сиротами, а отже не можуть бути усиновлені", заявила Міятович.

Посадовиця закликала міжнародну спільноту сприяти поверненню українських дітей додому та возз'єднанню їх з родинами.

"Попри те, що деякі возз'єднання відбулися, постійна міжнародна підтримка організацій громадянського суспільства та окремих осіб, які сприяють возз'єднанню українських дітей з їхніми сім'ями або законними опікунами, залишається вкрай важливою", переконана комісар Ради Європи.

Додамо, що 1 вересня 2023 року в Офісі генерального прокурора розповіли про воєнні злочини окупантів проти українських дітей. Десятки тисяч дітей, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, щодня переживають нові спроби "перевиховання" та русифікації. 

Правоохоронці зазначають, що за перші півтора року повномасштабної війни Росії проти України загинуло щонайменше 503 дитини, 1117 було поранено, відомо про понад 19500 примусово переміщених дітей. У кримінальних провадженнях зафіксовано руйнування понад 2700 навчальних та виховних закладів.

Нагадаємо, що станом на вересень минулого року Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявляв про те, що Україна має підтвердження про всиновлення у Російській Федерації майже чотирьох сотень українських дітей.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 25.01.2024 03:58