Ентоні Блінкен. Джерело: "Голос Америки"

"В українців є успіхи": Блінкен пояснив, чому контрнаступ ЗСУ проходить важко

Державний секретар США Ентоні Блінкен визнав, що український контрнаступ відбувається важко, але зазначив, що ЗСУ вже досягнули реальних успіхів.

Про це повідомив "Голос Америки" з посиланням на заяву Блінкена.

"Українці повернули понад 50% територій, які Росія захопила з лютого 2022 року. Зараз вони ведуть контрнаступ на Півдні та Сході. Він проходить важко, і на це є вагома причина — росіяни мали багато місяців, щоби розбудувати оборону, але українці досягають реальних успіхів", — наголосив він.

Американський держсекретар зауважив, що фундаментальна відмінність між військовими України та Росії полягає у їхніх цілях у війні.

"Українці борються за свою власну землю, свою власну свободу, своє власне майбутнє, а росіяни — ні. І я думаю, що, зрештою, саме це змінить баланс", — сказав Блінкен.

Він додав, що саме українці визначатимуть, як закінчиться війна і ці рішення українці будуть ухвалювати на основі демократичних принципів.

Щодо можливості дипломатичного вирішення війни, Блінкен зауважив, що США керувались і керуватимуться принципом — нічого про Україну без України. Він зауважив, що всі, насамперед українці, хочуть справедливого та тривалого миру, який має відображати "базові принципи, які лежать в основі статуту ООН": територіальна цілісність, суверенітет, незалежність України.

"Тривалий мир у тому сенсі, що потрібна впевненість: якщо буде досягнуто миру, то не залишиться умов, які б дозволили цій агресії повторитися через рік, через два роки, через п’ять років", — наголосив Блінкен.

Нагадаємо, раніше Блінкен заявив, що Збройні сили України самі обирають цілі для атак. Щоправда, за його словами, США не допускають використання їхніх систем озброєння, зокрема, ракет ATACMS, за межами України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.09.2023 10:34