Фото: соцмережі

Україна внесла до переліку міжнародних спонсорів війни дві тютюнові компанії

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло до переліку міжнародних спонсорів війни дві провідні світові тютюнові компанії. Йдеться про Philip Morris International та Japan Tobacco International. 

Про це повідомили в прес-службі НАЗК.

Зазначається, що обидві компанії продовжують вести бізнес в Росії та підтримувати економіку країни-агресорки сплатою значних податків до бюджету.

Американська Philip Morris International — глобальна сигаретна і тютюнова компанія, яка продає свою продукцію в понад 180 країнах світу, найвідоміші марки: Marlboro, Parliament, Bond, Chesterfield, L&M, Next, HEETS (тютюнові стіки для електронної системи нагрівання тютюну IQOS). У РФ Philip Morris International представлена двома афілійованими компаніями: фабриками АТ "Филип Моррис Ижора" в Ленінградській області та філією АТ "Филип Моррис Ижора" "Филип Моррис Ижора Кубань" у Краснодарі, а також організацією ТОВ "Филип Моррис Сейлз енд Маркетинг" з філіями приблизно в 100 містах країни. Вона є одним з найбільших платників податків до російського бюджету.

Наразі сукупний обсяг інвестицій Philip Morris International в Росії перевищує два мільярди доларів США. А загальний обсяг інвестицій у фабрику, яку було відкрито в Ленінградській області на початку 2000 року, перевищує один мільярд доларів.

Відомо, що на початку повномасштабної війни Philip Morris заявив про намір продати свій бізнес в Росії, щоб зберегти репутацію. Однак корпорація досі лишається одним з найбільших платників податків до бюджету країни-агросора.

Japan Tobacco International (JTI) є безсумнівним лідером тютюнового ринку в РФ. Вона є однією з найбільших FMCG-компаній у країні за обсягом продажів. До її складу на російському ринку входять міжнародні бренди Winston, LD, Mevius, Camel, Sobranie і російські марки "Донской табак", Kiss, Play, "Петр I", "Тройка" та інші.

Компанія є одним із найбільших виробників продуктів зі зниженим ризиком (пристрій для нагрівання тютюну Ploom та електронний випарник капсульного типу Logic Compact). За останні 20 років інвестиції JTI в економіку країни-терориста перевищили чотири мільярди доларів. Податкові платежі компанії 2020 року забезпечили 1,4% доходу федерального бюджету РФ. Сама компанія ж відкрито заявляла про те, що російський ринок генерував близько двох мільярдів доларів у 2022 році для JT групи.

Хоч представники JTI заявляли, що JT Group призупинила нові інвестиції та маркетингову діяльність у Росії, але компанія все ще продовжує виробляти та поширювати продукцію.

Нагадаємо, раніше НАЗК внесло до переліку міжнародних спонсорів війни кондитерську компанію Mondelez International. Вона відома такими солодощами, як печиво "Ведмедик Барні", Oreo та шоколад Milka.

Також НАЗК внесло китайську компанію з виробництва смартфонів та іншої техніки Xiaomi Corporation до переліку міжнародних спонсорів війни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.08.2023 17:15