Фото: liubar.online

В Україні другий місяць поспіль знищуються споживчі ціни: Держстат звітує про дефляцію

Інфляція в Україні в річному вимірі впала до 8,6%. Споживчі ціни в серпні цього року знизилися на 1,4%.

Про це повідомляє Державна служба статистики.

В річному вимірі за підсумками серпня цього року інфляція, у порівнянні з липнем (11,3%) та червнем (12,8%), знизилася до 8,6%. Після зростання споживчих цін на 0,8% у червні та зниження на 0,6% у липні, в серпні ціни знизилися на 1,4%.

В Україні знизилися ціни

Інфографіка: Держстат

"На споживчому ринку в серпні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизилися на 3,7%. Найбільше (на 37,6%) подешевшали овочі. На 4,2–0,1% знизилися ціни на фрукти, продукти переробки зернових, масло, соняшникову олію, сири, яйця. Водночас на 2,0–0,5% зросли ціни на цукор, сало, м’ясо та м’ясопродукти, хліб, кисломолочну продукцію, безалкогольні напої", — йдеться в повідомленні.

Як зазначають у держстаті, ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,8%, що пов’язано з подорожчанням тютюнових виробів на 1,8%. Одяг і взуття подешевшали на 2,3%, зокрема, взуття — на 2,8%, одяг — на 1,8%. Ціни на транспорт зросли на 3,0% в основному через подорожчання палива та мастил на 7,4%.

в Україні дефляція

Інфографіка: Держстат

Зазначимо, що також дефляцію зафіксували і у липні. Тоді вперше із серпня 2021 року зафіксували зниження цін.

Нагадаємо, на українському ринку вже другий тиждень поспіль зберігається тенденція зростання цін на тепличні томати. Це пов'язано в першу чергу зі скороченням вибірок томату в українських тепличних комбінатах, що призвело до зниження обсягів пропозиції даної продукції на ринку. При цьому пропозиція помідора з відкритого ґрунту впала до мінімуму, тому що багато господарств сьогодні фактично завершили сезон продажів ґрунтового помідора.

Інвестиційний банкір Сергій Фурса повідомляв, що найближчим часом відбудеться підвищення вартості продуктів та інших товарів. Причина — зростання цін на пальне. Проте він зазначив, що зараз немає жодних передумов, щоб долар зріс до кінця року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 08.09.2023 16:59