Фото: news.dtkt.ua

В Україні хочуть змінити механізм зарахування ПДФО: для чого це потрібно

В Україні планують змінити механізм зарахування податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Наразі розглядаються декілька підходів. Перевага надається "європейському" варіанту.

Про це повідомила прес-служба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України. 

Механізм зарахування податку на доходи фізичних осіб є вкрай актуальною темою для громад. Саме цей податок формує значну частину доходів місцевих бюджетів. У Верховній Раді зареєстровано 16 законодавчих ініціатив, які пропонують різні підходи до цього питання. 

"У відповідь на запити від територіальних громад та їх асоціацій Міністерство винесло тему визначення механізму зарахування ПДФО на засідання експертної групи з питань фінансової спроможності при секторальній робочій групі "Децентралізація і регіональна політика", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Міністерство відновлення надає перевагу практиці, яка застосовується в країнах ЄС, а саме — нарахуванню ПДФО за місцем реєстрації платника податку. При цьому рішення має бути зваженим і базуватися на чітких розрахунках впливу на розвиток громад.

"Розглядається пропозиція щодо збору інформації щодо здійснення розрахунків сплати ПДФО у разі зміни механізму його зарахування — не за місцем розташування підприємства (роботодавця), а за місцем реєстрації платника податку", — пояснюють у відомстві.

Для чого потрібна зміна механізму зарахування ПДФО?

Передбачається, що зміна механізму зарахування ПДФО за місцем реєстрації дозволить значно підвищити надходження до бюджетів невеликих за чисельністю громад. Адже часто мешканці невеликих громад працюють у великих містах, сплачуючи ПДФО в їхні бюджети. В результаті виникає значна диспропорція в надходженнях у бюджети громад, що безпосередньо впливає на їхній розвиток.

Нагадаємо, раніше заступниця міністра фінансів Світлана Воробей заявила, що відомство схиляється до реформи спрощеної системи оподаткування за польською моделлю. Вона передбачає широку шкалу ставок єдиного податку

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 19.01.2024 16:24