Фото: finbalance.com

В Україні можуть підвищити мінімальну зарплату: про яку суму йдеться

Розпочались перемовини з визначення розміру мінімальної заробітної плати на 2023 рік. Її хочуть підвищити майже на тисячу гривень.

Про це повідомили у Федерації профспілок України. 

Зазначається, що це питання обговорили під час засідання спільної робочої комісії повноважних представників сторін з підготовки пропозицій щодо даної ініціативи.

За словами заступниця міністерки економіки Тетяни Бережної, "мінімалку" на 2023 рік планується встановити в розмірі 7651 грн, що на 951 грн більше, ніж зараз.

Своєю чергою розмір посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС пропонується підвищити на 550 грн — до 3443 грн.

Уже станом на квітень поточного року, за інформацією Міністерства соціальної політики, фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб вищий запропонованої мінімальної зарплати й становить 7782 грн.

Саме тому профспілки пропонують встановити мінімальну зарплату на 2024 рік не нижче фактичного розміру прожиткового мінімуму з урахуванням прогнозного індексу споживчих цін на 2023 рік — підвищити до 9435 грн. Представники профспілок переконані, що це сприятиме поверненню людей на український ринок праці та легалізації зайнятості.

Згідно з наявною інформацією, до 19 червня Мінекономіки має подати до Міністерства фінансів макропрогноз видатків на наступний бюджетний рік. Він включатиме забезпечення запропонованого розміру мінімальної зарплати.

Нагадаємо, за даними Національного банку, у 2023-му році зарплати українців суттєво підвищаться. Це станеться завдяки подальшій адаптації бізнес-сектору до роботи в умовах високих ризиків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 31.05.2023 11:27