Фото: ukranews.com

Зарплати українців суттєво виростуть: Нацбанк зробив сміливий прогноз

У 2023-му році зарплати українців суттєво підвищаться. Це станеться завдяки подальшій адаптації бізнес-сектору до роботи в умовах високих ризиків.

Про це йдеться в Інфляційному звіті Національного банку.

Згідно з прогнозами Національного банку, 2023 року зарплати українців підвищаться завдяки подальшій адаптації бізнес-сектору до роботи в умовах високих ризиків. М'яка фіскальна політика також впливатиме на рівень зарплат. Згодом основним чинником стане підвищення попиту робочої сили в умовах прискорення економічного зростання.

"Після повноцінного відкриття кордонів значній частині бізнесів доведеться конкурувати за робітників, зокрема й із закордонними роботодавцями, що стане вагомим фактором для подальшого зростання заробітних плат. У зв'язку з цим очікується зростання різниці у зарплатах для мобільної та маломобільної робочої сили", — йдеться у прогнозі НБУ.

Також у регуляторі вважають, що 2024 року номінальні зарплати зростуть на 19,2%, реальні — на 5,7%, 2025 року номінальні на 12,4%, реальні — на 4,3%.

Нагадаємо, станом на 1 травня 2023 року міжнародні резерви України за попередніми даними становили 35,943 млрд доларів. Такий обсяг резервів є рекордним за останні 11 років.

Раніше повідомлялось, що Національний банк України впровадив суттєві зміни в Системі BankID НБУ. Йдеться про стандартизовані набори даних та диференційовані міжабонентські тарифи. Зазначається, що упровадження стандартизованих наборів даних сприяє посиленню захисту даних, що передаються через Систему BankID НБУ.

Зазначимо, напередодні повномасштабної війни Росії в Україні Нацбанк дозволив десяти банкам пошкоджувати банкноти, якщо не буде можливості вивозити їх з відділень. Це було зроблено, щоб гроші не потрапили до рук окупантів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 08.05.2023 14:38