Фото: ecosmak

В Україні на початку осені "злетіли" ціни на овочі та фрукти: що здорожчало найбільше

В Україні у перший тиждень осені значно подорожчали деякі овочі та фрукти. Найбільше зросла вартість часнику, броколі та дині.

Про це повідомляє аналітичний портал EastFruit.

Аналітики зазначають, що стрімке збільшення попиту на картоплю призвело до чергового підвищення цін на головний овоч українців (з 10-12 грн/кг до 12-15 грн/кг). Також зросла вартість цвітної капусти (з 45-55 грн/кг до 55-60 грн/кг), броколі (з 30-50 до 55-60 грн/кг) та часнику (з 60-120 грн/кг до 80-140 грн/кг).

Проте дешевше, ніж попереднього тижня, продавали томат. Також тепличні комбінати змушені були зменшити відпускні ціни на огірки. Кабачок та баклажан теж подешевшали. У сегменті зелені знизилися ціни на шпинат, але подорожчав кріп.

У фруктово-ягідному сегменті ціни також змінилися різноспрямовано. Почали дорожчати кавун (з 10-13 грн/кг до 11-17 грн/кг) та диня (з 25-30 грн/кг до 30-40 грн/кг). Персик також продавали дорожче, а нектарин дешевше, ніж тижнем раніше. Виноград теж значно подешевшав.

У сегменті імпортних фруктів подешевшав лимон, а подорожчав — апельсин.

Нагадаємо, на початку серпня в Україні фіксували здорожчання молочних продуктів. За словами аналітика Асоціації виробників молока Георгія Кухалейшвілі, серед головних причин, які вплинули на ціни, — спека та відключення світла.

Наприкінці липня Державна служба статистики повідомляла, що ціни в межах країни зросли на 30,5%, за межами України — на 4,3%, Гуртові ціни виробників промислової продукції у липні у порівнянні з аналогічним періодом торік зросли на 26,7%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 10.09.2024 01:14