Фото: Pixabay

В Україні почала дорожчати популярна ягода: з чим це пов'язано

На українському ринку досить різко змінилися ціни на сезонні ягоди. Зокрема, суттєво подорожчала малина. Це пов'язано в першу чергу зі скороченням пропозиції даного товару на ринку, адже сезон реалізації цього продукту добігає кінця.

Про це повідомляють аналітики проекту EastFruit.

Варто зазначити, що в поточному році сезон продажу малини завершується раніше звичайних термінів. Таку ситуацію самі виробники пояснюють насамперед більш раннім початком продажів цієї ягоди. Зокрема, високі температури та посуха протягом другої половини літа сприяли прискоренню темпів дозрівання і, як наслідок, більш ранньому завершенню сезону малини ремонтантних сортів.

Як повідомляють аналітики, сьогодні останні партії малини українські садівники пропонують до продажу по 50-80 гривень за кілограм, що в середньому на 29% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

Варто зазначити, що в аналогічний період минулого року відпускні ціна на останні партії малини на українському ринку були в середньому на 73% вищими, ніж у поточному сезоні. Таку цінову різницю аналітики ринку пов’язують зі збільшенням урожаю малини в країні в нинішньому році. 

Проте більшість виробників залишилися розчарованими сезоном, що минає. Крім невисокого цінового рівня, однією з головних проблем, з якою зіткнулися українські фермери цього року, за їхніми словами, є дефіцит робочої сили та істотне зростання витрат на збиральні роботи. У таких умовах, підкреслюють садівники, ціни на ринку нерідко не давали змоги покрити навіть частину виробничих витрат.

Нагадаємо, раніше аналітики повідомляли, що ціни на моркву в Україні опустилися до небувало низького рівня, через це фермери б'ють на сполох. Вони змушені знижувати вартість цього овоча, оскільки середні сорти продукції не підлягають тривалому зберіганню. Так, наразі фермери пропонують до продажу цей коренеплід по 7-12 грн/кг ($0,19-0,33/кг), що в середньому на 16% дешевше, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

Інвестиційний банкір Сергій Фурса повідомляв, що найближчим часом відбудеться підвищення вартості продуктів та інших товарів. Причина — зростання цін на пальне. Проте він зазначив, що зараз немає жодних передумов, щоб долар зріс до кінця року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 15.09.2023 02:49