Фото: ілюстративне. Джерело: vp.donetsk.ua

В Україні почали видавати водійські права нового зразка: що змінилось

З четверга, 1 серпня, сервісні центри Міністерства внутрішніх справ починають видавати бланки посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу нового зразка. Такі документи мають додаткові елементи захисту.

Про це повідомляє очільник Головного сервісного центру МВС Микола Рудик.

За його словами, на захисному покритті бланків до голографічного зображення емблеми МВС додали спеціальне маркування, яке складається з трьох літер і шести цифр. Він наголошує, що завдяки такому захисту буде суттєво знижено ризик підробки документів. Ще один елемент захисту на бланках свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу — це QR-код, який розміщено у правому нижньому куті. Він містить посилання на онлайн-сервіс Головного сервісного центру МВС, де можна перевірити документи.

"Після сканування QR-коду на екрані з’явиться вся інформація, внесена до електронного реєстру — серія, номер документа та дані про транспортний засіб", — зазначає Рудик.

Водночас всі документи, які були видані раніше в сервісних центрах МВС, залишаються дійсними. Українці можуть продовжувати ними користуватися. Проте, за бажанням, можуть обміняти їх на новий зразок посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію авто.

За словами Рудика, головний сервісний центр МВС активно співпрацює з Кіберполіцією задля протидії виготовленню фальшивих документів.

"Моніторимо соціальні мережі, досить часто громадяни самостійно нам повідомляють про фейкові ресурси, які пропонують придбати водійські документи. Тож усі виявлені посилання та оголошення про підроблені документи ми направляємо до Кіберполіції, яка відпрацьовує отримані дані", — наголосив посадовець.

Нагадаємо, що для зняття автівки з арешту необхідна постанова відповідного органу та документи, які посвідчують особу власника транспортного засобу. Водночас термін розгляду заяви та зняття транспортного засобу з арешту складає до 30 діб.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.08.2024 12:00