Фото: 18000.com.ua

В Україні провели масові перевірки виплат переселенцям: кому поновлять нарахування

В Україні з серпня проводять масову верифікацію виплат для внутрішньо переміщених осіб. Уже відомі перші результати перевірки.

Про це повідомила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в ефірі телемарафону.

За її словами, під час перевірки правомірності отримання виплат виявили помилкові нарахування.

"Під час верифікації виявилося, що є близько 10 тисяч осіб, які рахуються в реєстрах РАЦСУ, як померлі особи. Також є певні ознаки, що виплати помилково нараховувалися одній сім’ї — і батьку, і матері на тих самих дітей. Є й інші ознаки, за яким ми вважаємо, що допомога помилково нараховувалася", — зазначила вона.

Верещук наголосила, що також трапляються й випадки, коли виплати скасовують помилково. Проте їх після з’ясування обставин поновлюють.

"Щодо 10 тисяч людей, які померли. Виявилося, що приблизно 10 % з тих 10 тисяч людей, на щастя, виявилися живими. Реєстр, який показує особу, як померлу, не містить даних про податковий номер. І ті люди, які були в реєстрах на виплату ВПО, як виявилося, були повними тезками. Прізвище, ім’я, по батькові, дата, рік народження — усе, що міститься в реєстрі померлих було в реєстрі ВПО", — розповіла міністерка. 

Відомо, що у реєстр померлих відтепер також додаватимуть ідентифікаційні коди, щоб подібних випадків у майбутньому не було.

Зазначається, що, окрім цього, виплати повернули 0,3% людей, які виїхали за кордон. Як з’ясувалося, вони повернулися в Україну, проте система їх не зафіксувала. Їм також повернуть допомогу на проживання.

"Наприклад, верифікація була 15 липня, а вони повернулися 16-го. Ми також їм всім повернемо виплати. Усе відбувається автоматично", — запевнила Верещук. 

Міністерка з питань реінтеграції наголосила, що у випадках неправомірного позбавлення виплат це питання вирішуватимуть в індивідуальному порядку, і кошти повернуть у тому числі за період коли нарахування не відбувалося.

Нагадаємо, раніше Ірина Верещук повідомляла, що майже 180 тисяч українців помилково отримують допомогуЗа її словами, майже 10 тисяч українців зареєстровані в реєстрах РАЦСу як померлі, проте на них і далі нараховують виплати.

Додамо, раніше Міністерство соціальної політики України повідомляло, що частина внутрішньо переміщених осіб залишиться без допомоги держави. Соціальні виплати продовжать виплачувати лише тим переселенцям, які дійсно перебувають у скрутному становищі. Для всіх внутрішньо переміщених осіб, які отримують допомогу зараз, з серпня буде автоматично продовжено виплату допомоги ще на шість місяців до кінця січня 2024 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 04.09.2023 20:25