Фото ілюстративне. Джерело: росЗМІ

В Україні судитимуть 11 організаторів псевдореферендуму на Луганщині, серед них "депутати"

За матеріалами Служби безпеки України судитимуть 11 організаторів псевдореферендуму на Луганщині. Їх звинувачують за двома статтями Кримінального кодексу України.

Про це повідомила прес-служба Головного управління СБУ у Луганській і Донецькій областях.

"СБУ продовжує документувати діяльність організаторів окупаційного псевдореферендуму на Луганщині. Лише протягом місяця слідчі завершили досудове розслідування та передали до суду обвинувальні матеріали щодо 11 організаторів фейкового "плебісциту", — йдеться в повідомленні.

У СБУ уточнили, що серед них — троє "парламентарів ЛНР": голова так званого "народного совета ЛНР" Денис Мирошниченко та "депутати" Олег Коваль і Андрій Ліцоєв.

Їх обвинувачують за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • посягання на територіальну цілісність і недоторканність України;
  • колабораційна діяльність.

Слідство встановило, що 20 вересня 2022 року в тимчасово окупованому Луганську Мирошниченко скликав і провів позачергове засідання незаконного псевдопарламенту, під час якого ухвалили "закон" про "референдум" і "постанову" щодо його призначення. Ліцоєв і Коваль разом з іншими "депутатами" взяли участь у засіданні та проголосували за проведення "референдуму".

"На підставі цього "документу" окупанти провели "голосування" у Луганської області та на так званих "закордонних дільницях", створених на території Росії. Вони неодноразово публічно закликали до проведення антиукраїнського "референдуму" та заявляли про необхідність приєднання частини території України до Росії", — пояснили в СБУ.

Крім того, зібрано доказову базу щодо восьми голів і членів територіальних виборчих комісій у Жовтневому районі Луганська, Лисичанську та селищі Плахо-Петрівка Сватівського району. Їм загрожує до десяти років позбавлення волі та конфіскація майна.

Нагадаємо, що наприкінці жовтня прокурори Херсонської обласної та Бериславської окружної прокуратури скерували до суду обвинувальні акти стосовно двох місцевих мешканок. Їм інкримінують колабораційну діяльність на користь агресора.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.11.2023 14:56