Фото: president.gov.ua

У п'яти містах запрацювали перші автошколи для людей з інвалідністю

В Україні запрацювали перші п'ять автошкіл для людей з інвалідністю. Перша леді Олена Зеленська взяла участь у презентації таких закладів.

Про це йдеться на сайті Офісу президента.

Автошколи для осіб з інвалідністю — це флагманський проект Міністерства внутрішніх справ, що реалізується в межах ініціативи дружини президента "Без бар’єрів". Мета проекту — створити ефективну й комфортну систему адаптації осіб з інвалідністю до керування транспортними засобами з урахуванням їхніх потреб та можливостей.

Перші п’ять таких автошкіл відкрилися на базі закладів освіти системи МВС у Києві, Львові, Кам’янці-Подільському, Кропивницькому та Дніпрі. Навчатися тут можуть особи з інвалідністю, які прагнуть уперше отримати водійське посвідчення категорії В, потребують навчання або перенавчання на автомобілі з ручним керуванням.

"Якщо людина, наприклад, вже має посвідчення водія і хоче у зв’язку з отриманою інвалідністю покращити свої навики водіння транспортним засобом, то вона може пройти тільки практичний курс", — пояснила Зеленська.

На цей час курси в таких автошколах проходять вже 22 учні, один уже отримав посвідчення водія.

"Це та безбар’єрність у дії, яку завжди пропагую і яку зобов’язалася втілювати наша країна ще до російського вторгнення. Рівні можливості, комфорт і зручність для всіх українців в усіх сферах. Важко переоцінити цей проєкт зараз, коли через російські атаки в нас щодня стрімко більшає людей з інвалідністю — молодих, активних, сповнених планів",  — зазначила перша леді.

Особливості автошкіл для людей з інвалідністю

У автошколах учням пропонують навчання у змішаних інклюзивних групах або індивідуальноможливість теоретичного навчання в дистанційному форматі, індивідуальне навчання за зручним графіком сертифіковані сучасні автомобілі з ручним керуванням, а також консультування від досвідчених інструкторів, які пройшли додаткові курси для навчання осіб з інвалідністю. Записатися до однієї з п'яти автошкіл можна на сайті МВС.

"Ми хочемо допомогти соціалізуватися нашим захисникам і захисницям, а також охопити тих людей, які дістали інвалідність ще до війни та вже давно мають намір стати водіями", — пояснила заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко.

Нагадаємо, нещодавно Міністерство цифрової трансформації України анонсувало пʼять нових сервісів, які незабаром будуть доступні в застосунку чи на порталі "Дія". Серед них — довгоочікувані сервіси для водіїв: розмитнення та перереєстрація авто в кілька кліків. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 08.07.2023 06:13