Фото: Pexels

В Україні з 1 грудня відновлять податкові перевірки: хто потрапив до переліку

Очікується, що в Україні податкові перевірки будуть відновлені з 1 грудня 2023 року. Проте поки що відповідний законопроект ще не підписаний президентом Володимиром Зеленським.

Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. За його словами, депутати розблокували підписання закону про скасування мораторію на податкові перевірки.

"ВР відхилила блокуючі постанови щодо проекту закону про часткове відновлення податкових перевірок. Перевірки щодо ризикових підприємств будуть відновлені з 1 грудня 2023 року. Очікуємо підписання президентом", — написав він у Telegram.

Згідно із документом, під планові податкові перевірки підпадуть підприємства у сфері виробництва підакцизної продукції, азартних ігор, фінансових послуг, а також платники, які за 2021 рік:

  • мали вдвічі більшу дебіторську заборгованість ніж кредиторську;
  • мали рівень сплати податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість менший ніж 50% у галузі;
  • річний дохід становить понад 10 мільйонів гривень, а загальна сума витрат досягає більш ніж 75% суми річного доходу.

Варто додати, що податкові перевірки не торкнуться фізичних осіб — підприємців (ФОП) першої та другої груп та підприємств на тимчасово окупованих територіях або територіях, де проходять військові дії. Для таких платників зберігається дія мораторію на перевірки до грудня 2024 року.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду 11 листопада заявив, що податки для бізнесу, порівняно з 2021 роком, зростати не будуть. Кабінет міністрів України продовжує програми підтримки підприємців і запускатиме нові.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 27.11.2023 17:56