Фото: ДТЕК

В Україні зафіксували дефіцит в енергосистемі: "Укренерго" звернулося до споживачів

У середу, 22 листопада, в енергосистемі України зафіксовано дефіцит електроенергії. У зв'язку з цим громадян закликають економити світло, особливо у вечірні години.

Про це повідомляє прес-служба НЕК "Укренерго".

"Сьогодні в енергосистемі зафіксовано дефіцит електроенергії. Диспетчерський центр "Укренерго" прогнозує, що у вечірні години він може збільшитися", — йдеться у повідомленні.

У компанії заявили, що є три основні причини дефіциту:

  • збільшення споживання через похолодання;
  • підвищена аварійність блоків електростанцій;
  • недостатність обсягів імпорту електроенергії з ЄС.

Наразі диспетчерський центр "Укренерго" шукає можливості покриття дефіциту.

"Закликаємо українців ощадливо споживати електроенергію протягом доби. Не вмикайте одночасно потужні електропристрої, вимикайте світло в порожніх приміщеннях, перенесіть прання на нічні години", — наголосили фахівці.

У прес-службі додали, що цей дефіцит пов'язаний із збільшенням споживання електроенергії через похолодання. Це спричинило додаткове навантаження на електростанції. 21 листопада, середньодобова температура була на 5,8°C нижче, ніж минулого тижня у вівторок, 14 листопада. Вечірній максимум споживання електроенергії 21 листопада був на 9% вищим, ніж 14 листопада.

"Частину енергоблоків ще відбудовують після влучань російських ракет та дронів, а відновлені не можуть нести таке ж навантаження, як до пошкодження", — наголосили в "Укренерго".

Варто додати, що станом на ранок 22 листопада через бойові дії та з інших причин без світла залишається 427 населених пунктів. Через обстріли є нові пошкодження в мережах обленерго в Донецькій, Запорізькій, Харківській областях. Аварійно-відновлювальні роботи проводяться в залежності від ситуації з безпекою та з дозволу військових.

Нагадаємо, що міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що Росія не зможе ракетним терором цього року запровадити в Україні тотальний блекаут. Енергосистема абсолютно готова до проходження зими. За його словами, жодних відключень не планується.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 22.11.2023 14:24