Фото: ДБР

В Україні заочно засудили російських танкістів, які обстріляли лікарню на Сумщині (фото)

Суд в Україні заочно виніс вирок двом російським військовослужбовцям, які прицільно обстріляли з танка Тростянецьку лікарню на Сумщині. Їх засудили до позбавлення волі на строк до 11 років.

Про це повідомили в прес-службі Державного бюро розслідувань.

Правоохоронці встановили, що під час тимчасової окупації частини Сумщини, 18 березня 2022 року, російські військові з танка обстріляли Тростянецьку міську лікарню. Цим вони порушили вимоги європейських нормативних актів про захист цивільного населення.

"Віддав наказ обстріляти лікарню молодший сержант Петро Смірнов, командир танка 1-го танкового взводу 5-ї танкової роти 2-го танкового батальйону 1-го гвардійського танкового полку "Чертківський" 2-ї гвардійської Таманської мотострілецької дивізії. Виконав злочинний наказ рядовий Айнур Мухаметханов, який був навідником-оператором танку", — кажуть у ДБР.

Відомо, що під’їхавши до лікарні, молодший сержант віддав наказ Мухаметханову прямим наведенням стріляти по медичному закладу 125-мм осколково-фугасним снарядом. Під обстрілами опинилися як медичні працівники, так і пацієнти, зокрема й вагітні жінки. Саме в момент атаки на лікарню одна з породіль народжувала двійню.

Тростянецький районний суд 9 травня 2023 року визнав молодшого сержанта Смірнова та рядового Мухаметханова винними у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Обох російських військових засуджено до 11 років позбавлення волі.

Нагадаємо, генпрокурор України Андрій Костін заявляв, що російські загарбники могли вчинити на території України десятки тисяч потенційних воєнних злочинів. Було ідентифіковано 310 підозрюваних у воєнних злочинах та завершено справи проти 152 потенційних злочинців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.05.2023 14:12