Фото: МОЗ України

В Україні запрацювала перша мобільна аптека

У четвер, 18 січня, у Харківській області розпочала роботу перша мобільна аптека. Її маршрут будуватиметься відповідно до потреб громад, визначених сімейними лікарями, та з урахуванням безпекової ситуації у регіоні.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я у Telegram-каналі.

Зазначається, що проект має розв'язати питання доступності ліків в селах. Крім цього, в період воєнного стану, мобільні аптеки зможуть працювати на прифронтових територіях та у зонах надзвичайних ситуацій. Маршрут транспортних засобів, які будуть доставляти ліки у села та селища без аптечних пунктів, налічує вісімдесят населених пунктів. Передбачається, що пацієнти заздалегідь отримуватимуть інформацію щодо прибуття мобільної аптеки від сімейного лікаря або місцевої влади. 

"Тепер жителі 80 населених пунктів області зможуть отримати необхідні їм для лікування медпрепарати, в тому числі й за державною програмою "Доступні ліки", тобто безоплатно або з невеликою доплатою. Сподіваюся на активну позицію та залученість інших субʼєктів аптечного ринку до цієї ініціативи в різних областях України. Дуже важливо об’єднати зусилля влади та бізнесу задля забезпечення доступності медпрепаратів", зазначив міністр Віктор Ляшко під час візиту на Харківщину.

 

Фото: МОЗ України

Наголошується, що у мобільних аптеках заборонено продаж наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Працюватимуть мобільні аптеки у вигляді транспортного засобу та виключно у сільській місцевості, де відсутні стаціонарні аптечні пункти.

Нагадаємо, у селах і на прифронтових територіях України незабаром з’являться мобільні аптеки в існуючих поштових відділеннях "Укрпошти". Зазначається, пілотний запуск проекту "Укрпошта-Ліки" планується з 1 лютого. З цією метою АТ "Укрпошта" отримає ліцензію на продаж лікарських засобів в існуючих поштових стаціонарних або мобільних відділеннях.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 18.01.2024 15:24