Фото: Facebook Андрій Пишний

НБУ планує запровадити обмеження на переказ коштів між картками

Національний банк України планує ввести обмеження карткових переказів та запровадити граничні ліміти переказу грошей з карти на карту між фізичними особами.

Про це повідомив голова Національного банку України Андрій Пишний під час засідання фінансового комітету Верховної Ради.

За його словами, представники НБУ зараз перебувають на другій ітерації обговорення питання щодо лімітів на грошові перекази між картками з волонтерами. Економісти збирають усі їхні позиції та погляди, а також аналізують майбутні зміни.

"Зараз у нас триває фаза обговорення цього питання з волонтерами. Ми хочемо, щоби політика, яку НБУ реалізовує в цьому непростому з погляду суспільного сприйняття питанні, була максимально зрозумілою і сприймалась тими, хто сьогодні відчуває певну тривогу щодо цього рішення", — заявив він.

Він додав, що в НБУ не змінили своєї думки щодо цього питання, тому рішення про обмеження карткових переказів буде ухвалено.

"Ми стійкі у своєму намірі знайти рішення цієї непростої, але небезпечної проблеми", — зазначив очільник НБУ.

Що відомо про ліміти на переказ коштів між картками

Очікується, що ліміти на вихідні P2P-перекази можуть скласти 100 000 гривень. До того ж за місяць з одного рахунку можна буде здійснити 30 операцій. 

Раніше заступник голови НБУ Дмитро Олійник пояснював, що за розрахунками, 95% клієнтів банків цих обмежень навіть не помітять. Натомість проводити тіньові платежі зловмисникам, які користуються картками фізосіб для, наприклад, несплати податків та злочинної діяльності, стане складніше і дорожче.

Водночас обмежувати вхідні транзакції не планують, аби не ускладнювати діяльність волонтерів. Крім того, як зауважили у НБУ, за наявності підстав та підтверджень ліміти, як виняток, можуть і збільшувати.

Нагадаємо, голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики українського парламенту, народний депутат від фракції "Слуга народу" Данило Гетманцев заявляв, що економіка України адаптувалася до воєнних умов і продовжує відновлюватися. З початку 2024 року економічне зростання становило 4,4%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 04.07.2024 16:17