Фото: Pixabay

В Україні зареєстрували першу аптеку, яка продаватиме ліки на основі медичного канабісу

В Україні вже зареєстрували першу аптеку, яка продаватиме ліки на основі медичного канабісу. Вона розташована у Черкасах.

Про це повідомила заступниця міністра охорони здоров'я Марія Карчевич, передає "Укрінформ".

Посадовиця наголосила, що реєстрація в електронній системі обліку обігу медичного канабісу (ЕСОРК) аптечних закладів розпочалася 1 жовтня.

"Вчора ця електронна система запрацювала, і ми маємо першу реєстрацію — вже зареєструвалася аптека з міста Черкаси. Сподіваюся, що більше суб'єктів господарювання і аптечних закладів будуть долучатися як до процесу, так і до роботи з електронною системою, адже, відповідно до вимог законодавства, кожен процес, вид діяльності з медичним канабісом не пізніше наступного дня фіксується у системі", — сказала Карчевич.

Посадовиця наголосила, що продаж препаратів на основі канабісу здійснюється виключно за електронним рецептом лікаря. За е-рецептом можна буде отримати як готовий препарат, так і ліки, що виготовляються в аптеці.

Карчевич також зазначила, що днями уряд схвалив зміни до ліцензійних умов.

"Фактично, під ліцензійний контроль потрапляє весь процес обігу, починаючи від імпорту чи вирощування рослин і завершуючи їхнім відпуском в аптечному закладі. Тобто контроль буде повним — від насінини до пацієнта", — заявила Карчевич.

Нагадаємо, 16 серпня в Україні ввели в дію закон щодо легалізації медичного канабісу. Він на офіційному рівні регулює обіг рослин роду коноплі Cannabis. У цілому закон створює умови для доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних та інших захворювань, а також посттравматичних стресових розладів отриманих внаслідок війни

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 02.10.2024 19:24