Леонід Пасічник. Джерело: росЗМІ

В Україні засудили гауляйтера "ЛНР" Пасічника: скільки років дали зраднику

За матеріалами Служби безпеки України гауляйтера так званої "ЛНР" Леоніда Пасічника заочно засуджено до 12 років тюрми. Він є ватажком окупаційної адміністрації Росії на тимчасово захопленій Луганщині.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

"Судовий розгляд відбувався у спеціальному судовому провадженні in absentia (за відсутності обвинуваченого). За сукупністю вчинених злочинів суд призначив Пасічнику 12 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна", — йдеться в повідомленні.

Також злочинця позбавлено права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих і адміністративно-господарських функцій в органах влади, установах, підприємствах і організаціях незалежно від форми власності терміном на 13 років.

За матеріалами справи, напередодні 24 лютого 2022 року Пасічник підписав так званий "договір про дружбу, співробітництво та взаємодопомогу" між терористичною організацією "ЛНР" і Москвою.

"Надалі Кремль використав такі рішення як формальний привід для початку повномасштабного вторгнення на територію України. Згодом Пасічник організовував псевдореферендум щодо "приєднання" тимчасово окупованої частини території Луганщини до країни-агресора. За підсумками фейкового плебісциту він підписав із Путіним "угоду про входження регіону" до складу Росії. А вже після цього гауляйтер Луганщини організував участь тимчасово захоплених громад у російських "виборах до законодавчих органів влади", — пояснили в СБУ.

На підставі зібраних слідчими Служби безпеки доказів суд визнав Пасічника винним за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, вчинена за попередньою змовою групою осіб;
  • колабораційна діяльність.

Через складання призначених покарань зловмисник отримав вирок, який передбачає більший термін ув’язнення, ніж передбачено у санкціях статей за інкриміновані злочини. Термін відбування покарання обчислюватиметься з дати фактичного затримання фігуранта.

Засудження Леоніда Пасічника

Інфографіка: Служба безпеки України

Нагадаємо, наприкінці травня стало відомо, що рашисти готуються посилити депортацію українських дітей до Росії влітку 2024 року. Йдеться про вивезення дітей на "патріотичні навчання" з елементами військового вишколу. Зокрема, керівник так званої "ЛНР" Леонід Пасічник заявив, що російські регіони 2024 року приймуть понад 12 тисяч дітей з окупованої Луганщини, а загалом у "літні табори" в Росії відправлять 40 тисяч дітей з окупованих територій України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.07.2024 17:32