Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

В Україні зростуть ціни на будматеріали: фахівці пояснили, як це пов’язано зі збільшенням тарифів "Укрзалізниці"

Нещодавно "Укрзалізниця" ініціювала підвищення вантажних тарифів. У зв’язку з цим зросте вартість будівельних матеріалів, які необхідні для відновлення країни.

Про це заявив президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів Костянтин Салій під час прес-конференції в "Інтерфакс-Україна".

"Ми часто чуємо запити від журналістів і людей, чи будуть будівельні матеріали під час відбудови зі знижкою, чи підтримає галузь українців. Після "дружніх" кроків, які робить "Укрзалізниця", жодних знижок не можна очікувати. Бо навіть бетонні системи й інші вироби, їх виробництво стартує з кар’єру. Ми зараз вже дійшли до того, що коли наші виробники роблять оборонні споруди, то часто доставляють необхідні матеріали автомобільним транспортом. Бо ніхто не знає, чи вчасно подасть "Укрзалізниця" на це замовлення вагони, і що з тарифами", — пояснив він.

Салій також наголосив, що будівельна галузь уже працює зі збитками. І якщо така ситуація триватиме, то "Укрзалізниця" може зіткнутися з тим, що, крім пасажирських перевезень або військових вантажів, вона не матиме що перевозити.

"Ми вважаємо, що керівництво "Укрзалізниці" має повернутися до практики публічного спілкування з лідерами галузі. Ми знаємо, як живе наша галузь, на що вона здатна та які тарифи може запропонувати. Керівництво "Укрзалізниці" повинне мати державницький підхід і берегти споживача. Бо немає споживача — немає високих зарплат. Тому вистачить прикриватися війною: керівництво "Укрзалізниці" не на фронті. Воно в безпечніших місцях і може збирати нас для консультацій", — акцентував Салій.

Він також додав, що заяви керівництва "Укрзалізниці" про те, що в результаті підвищення тарифи майже не зміняться, не є правдою, і ланцюжком вартість товарів зросте суттєво.

"Тому ми вважаємо, що якщо керівництво держави є патріотично налаштованим до народу, хоче зберегти державу та рештки економіки, то тарифна політика має змінитися. Багато підприємств залишилися на захоплених територіях, інші отримали ракетні й артилерійські удари, втратили сировинну базу та мають дуже ускладнене постачання через близькість до лінії бойового зіткнення. Я розумію, що працівникам "Укрзалізниці" хочеться отримати хороші зарплати. Але не можна влазити в кишені не лише нам, виробникам, але й пересічному українцю. Бо ми не можемо працювати в абсолютний збиток", — зауважив Салій.

Він наголосив, що генерація грошей і товарів, від перевезень яких "Укрзалізниця" може отримати гроші, скорочується. І якщо добувачі корисних копалин, основна частка яких піде на відбудову України, зазнають банкрутства та закриють заводи, то на наш ринок прийдуть з високими цінами виробники з інших країн.

"Якщо державне керівництво, новий керівник міністерства зверне увагу на дії своїх підлеглих або дотичних до курування структур, то можна надати хороші поступки виробникам", — підсумував Салій.

Нагадаємо, що в серпні Київський окружний адміністративний суд визнав нечинним наказ Міністерства інфраструктури "Про внесення змін до коефіцієнтів, що застосовуються до тарифів Збірника тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України та пов'язані з ними послуги". Ще дві подібні справи розглядають інші суди адміністративної юрисдикції.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 20.09.2024 13:56