Фото: Pixabay

В українських школах можуть з’явитися супервізори: хто вони і яку роль виконуватимуть

Міністерство освіти та науки України (МОН України) планує запровадити професійну допомогу для вчителів державних та приватних шкіл. Йдеться про послуги супервізорів у сфері загальної середньої освіти.

Про це повідомляє прес-служба МОН України.

В проекті "Порядку надання професійної підтримки та допомоги педагогічним працівникам у сфері загальної середньої освіти" зазначається, що скористатися послугами професійної допомоги супервізорів зможуть педагоги як державних, так і приватних шкіл.

"Супервізор (надавач послуг супервізії) фахівець у сфері загальної середньої освіти, який здійснює комплекс заходів з надання професійної підтримки та допомоги педагогічним працівникам", зазначено в документі.

Стати супервізором може педагогічний, науково-педагогічний та науковий працівник закладів освіти різних рівнів, установ та організацій, а також інші особи з педагогічною освітою, послуги яких потребує замовник.

У документі йдеться, що супервізор повинен мати вищу освіту, не менше пʼяти років педагогічного стажу та одного року практичного досвіду навчання та освіти дорослих. Також представники професійної підтримки мають підтвердити навчання протягом останніх трьох років за програмою підготовки супервізорів, яка розроблена на основі типової.

Ініціювати супервізію у закладах освіти можуть вчителі, адміністрація, представники батьківського комітету школи та органи управління освітою. Для того, аби провести процедуру, сторони повинні укласти договір.

Завдяки супервізії вчителі зможуть отримати фахову консультацію та допомогу в подоланні труднощів, повʼязаних з професією. Також педагогів підтримуватимуть у визначенні індивідуальних потреб та мотивуватимуть до розвитку у спеціальності.

Фінансування діяльності супервізора проводиться за рахунок коштів державного, місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законодавством.

Зауваження та пропозиції до проекту "Порядку здійснення супервізії" прийматимуться до 20 березня 2024 року. Звіт про результати громадського обговорення буде оприлюднено не пізніше ніж через два тижні після ухвалення рішення за результатами обговорення, зазначили в МОН України.

Нагадаємо, раніше міністр освіти та науки України Оксен Лісовий повідомляв про те, що українським вчителям заплановано підвищення зарплат у два етапи: на 10% з січня на та на 12,6% з квітня поточного року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 22.02.2024 01:26