Фото: Facebook-сторінка Олега Ніколенка

В українському МЗС відреагували на блокування польськими фермерами кордону з Україною

Речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко заявив, що блокування польсько-українського кордону, якими б гаслами воно не супроводжувалося, не має виправдання. Наземні кордони залишаються важливими в умовах російської агресії.

Відповідне повідомлення з'явилось на сторінці у Facebook Ніколенка.

Дипломат наголосив, що дії польських протестувальників та окремих радикальних польських політиків підважують українську економіку та стійкість до відбиття агресії Росії.

"Кордон Польщі та України — це і кордон ЄС. Він не має бути заручником будь-яких політичних інтересів. Вважаємо також неприйнятним агресивне ставлення зі сторони протестувальників до українців та українських вантажів, які перетинають польсько-український кордон", — написав Ніколенко.

Він також підкреслив, що антиукраїнські гасла, які лунають на кордоні, підтверджують політично вмотивований характер акції. 

"Її мета — провокування подальшого загострення двосторонніх відносин. Натомість протестувальники жодним чином не згадують загрози, пов’язані з імпортом зерна та інших видів сільськогосподарської продукції з Росії та інших країн", — зауважив він.

Ніколенко також закликав польську владу надати правову оцінку діям учасників акцій, забезпечити розблокування кордону та вжити заходів задля припинення антиукраїнської риторики, яка базується на безпідставних аргументах.

"В умовах зовнішнього випробовування надзвичайно важливо зберегти той рівень солідарності, який побудували Україна та Польща за останні роки. Українці та поляки повинні стати на захист добросусідських взаємин, дати відсіч будь-яким спробам підірвати взаємну довіру та поставити під удар безпеку наших держав", — додав Олег Ніколенко.

Нагадаємо, на пункті пропуску "Ягодин — Дорогуськ" 11 лютого польські фермери висипали зерно з декількох українських вантажівок. Зокрема, учасники блокади зрізали пломби з вантажівок за допомогою болгарки.

Згодом посольство України в Польщі звернулося до поліції через інцидент із розсипаним зерном у польському Дорогуську, який трапився 11 лютого. За словами посла України у Польщі Василя Зварича, "такі методи протестувальників не повинні толеруватися в європейській цивілізованій країні, не кажучи вже про моральну сторону цієї провокації".

Своєю чергою міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський перепросив в України за інцидент з розсипаним зерном, що стався у неділю, 11 лютого.

Водночас заступник міністра сільського господарства та розвитку села Польщі Міхал Колодзейчак заявив, що його країна має намір провести перевірки всього українського зерна на кордоні. Україна не заперечує.

Також президент Володимир Зеленський відреагував на блокаду польськими фермерами кордону з Україною. Він наголосив, що наразі через польський кордон проходить лише 5% українського агроекспорту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 20.02.2024 11:35
Фото: Facebook-сторінка Олега Ніколенка