Фото: Офіс президента

"Демонструє ерозію солідарності": Зеленський прокоментував ситуацію на польсько-українському кордоні

Президент Володимир Зеленський відреагував на блокаду польськими фермерами кордону з Україною. Він наголосив, що наразі через польський кордон проходить лише 5% українського агроекспорту.

Зокрема, у своєму вечірньому відеозверненні очільник держави зазначив, що наразі ситуація, яка склалася на українсько-польському кордоні, "демонструє ерозію солідарності".

"Те, що відбувається на нашому західному кордоні — кордоні з Польщею, — не можна сприймати як щось нормальне чи буденне. Потрібна проста й зрозуміла справедливість. Через польський кордон проходить лише 5% нашого агроекспорту. Тож насправді ситуація не в зерні, а, найімовірніше, в політиці", — наголосив президент.

Зеленський наголосив, що протести польських фермерів відображаються не лише на економіці України, а й на настроях українських воїнів, які виборюють Незалежність України. До того ж очільник держави зауважив, що для розв'язання проблем із транзитом українського зерна через Польщу необхідно віднайти спільні та раціональні рішення.

"Під Купʼянськом, неподалік від кордону з Росією, де не стихає ворожа артилерія, новини з кордону з Польщею мають просто знущальний вигляд. Потрібні спільні рішення, раціональні рішення, щоб вийти з цієї ситуації. Рішення наші з поляками передусім та всіх у Європі, кого турбує доля Європи", — резюмував гарант.

Нагадаємо, на пункті пропуску "Ягодин — Дорогуськ" 11 лютого польські фермери висипали зерно з декількох українських вантажівок. Зокрема, учасники блокади зрізали пломби з вантажівок за допомогою болгарки.

Згодом посольство України в Польщі звернулося до поліції через інцидент із розсипаним зерном у польському Дорогуську, який трапився 11 лютого. За словами посла України у Польщі Василя Зварича, "такі методи протестувальників не повинні толеруватися в європейській цивілізованій країні, не кажучи вже про моральну сторону цієї провокації".

Своєю чергою міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський перепросив в України за інцидент з розсипаним зерном, що стався у неділю, 11 лютого.

Водночас заступник міністра сільського господарства та розвитку села Польщі Міхал Колодзейчак заявив, що його країна має намір провести перевірки всього українського зерна на кордоні. Україна не заперечує.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 19.02.2024 21:36