Фото: Українська мережа за права дитини

В Україну повернули 16-річного хлопця, якого тітка потайки вивезла до РФ

У вівторок, 18 червня, до України вдалося повернути 16-річного хлопця, якого потайки в Росію вивезла тітка й примусово оформила йому громадянство країни-агресора.

Про це повідомила Українська мережа за права дитини.

Зазначається, що батьків у хлопця немає. Його найближчим родичем є старший брат, який від початку повномасштабної війни вступив у лави Збройних сил України. У цей час хлопчик жив з тіткою у Лисичанську.

Проте коли перебувати у місті стало дуже небезпечно, тітка вивезла хлопця у Воронезьку область, хоча раніше обіцяла старшому племіннику вивезти брата в інше місто України. У РФ вона зробила йому російське громадянство та відправила на навчання у місцеву школу. Усе це відбувалось без згоди Святослава. 

"Хлопчик вчився, але не полишав думок бути поруч із братом в Україні. Шукав можливості повернути Святослава в Україну і його старший брат. Він отримав сильне поранення, зараз пересувається на протезах, але хотів самостійно дбати про молодшого брата та виховувати його", — йдеться у повідомленні.

Сьогодні Святослав перетнув польсько-український кордон та нарешті обійняв свого брата.

Депортація українських дітей

Після окупації території України у 2022 році російські загарбники активно вивозили дітей на територію Росії та Білорусі, де на неповнолітніх українців чекали центри перевиховання та загроза всиновлення до російських родин. Так, частина викрадених дітей була відправлена на територію РФ і Криму, де діє мережа центрів перевиховання українських дітей. За твердженням окупантів, їх відправляли в дитячі "табори" за згодою їх батьків, проте відомі численні випадки примусу.

Викрадення дітей розглядає Міжнародний кримінальний суд в Гаазі. Суд раніше видав ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна і дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової, яких вважають причетними до злочину. Раніше Україна передала Катару список з іменами понад 500 дітей, які були депортовані до Росії. Наразі він на стадії опрацювання.

Нагадаємо, за даними Дитячого фонду ООН, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україні загинули та були поранені майже дві тисячі дітей. В середньому щодня окупанти травмують двох маленьких українців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 18.06.2024 22:37