Фото: сайт президента

"В Україну прибули ще дві системи ППО, які збивають усе": Зеленський заінтригував заявою

У вечірньому зверненні 2 лютого президент Володимир Зеленський повідомив про прибуття в Україну двох систем протиповітряної оборони, які збивають будь-які ворожі цілі. Також глава держави торкнувся ситуації на фронті.

Текст звернення з'явився на сайті президента.

Засідання Ставки

Володимир Зеленський наголосив, сьогодні Ставка була сфокусована на питаннях фронту, забезпечення фронту, фортифікації, захисту наших енергетичних мереж. 

"Є хороші результати. Зокрема, українське виробництво дронів – постійне нарощування. Чіткий план на 24-й рік щодо дронів. Додаємо контрактів, додаємо фінансування. Я дякую абсолютно кожному й кожній, хто в наших Силах оборони розвиває цей напрямок, впроваджує необхідні зміни. Усім, хто масштабує виробництво дронів. Це справді збереження життів наших воїнів", — сказав він.

Президент підкреслив, що була також сьогодні на Ставці доповідь щодо фортифікацій. Доповідали прем’єр-міністр Шмигаль та міністр оборони Умєров — швидкість будівництва, фінансування. Зеленський запевнив, що завдання виконуються.

"Звичайно, розглянули питання щодо снарядів — пришвидшуємо виробників, контрактуємо додаткові обсяги. Пріоритети цілком зрозумілі", — заявив глава держави.

Ситуація на фронті

За словами Зеленського, особлива увага зосереджена на Авдіївці. 

"Там надзвичайно складно. Дякую всім хлопцям на позиціях — кожному солдату, кожному сержанту, усім бойовим командирам. Доповідали щодо фронту головком Залужний та командувачі Москальов і Сирський", — заявив лідер України.

Енергетичні об'єкти

Зеленський наголосив, що окремої уваги заслуговує питання енергетичних об’єктів: фізичний захист, відновлення після ударів, проходження опалювального сезону. 

"Я вдячний усім, хто забезпечує стабільність нашої енергетики й додає нашій державі енергетичної стійкості", — додав президент.

Дипломатичний фронт

Зеленський у п'ятницю провів розмову з президентом Казахстану.

"Наша двостороння співпраця, можемо додати активності. Я поінформував пана Президента щодо нашої глобальної роботи з підготовки Глобального саміту миру. І, звичайно, подякував народу Казахстану та компаніям за гуманітарну підтримку для наших людей, нашого суспільства. Важливо зберігати спільне бачення принципів. І головного — миру", — сказав він.

Глава держави провів зустріч з міністром закордонних справ Канади.

"Я подякував за незмінну підтримку України, за саме таку допомогу, яка посилює найбільше. Обговорили подальший порядок денний наших відносин — України та Канади. І роботу створеної коаліції заради повернення депортованих у Росію українських дітей. Сьогодні на засіданні в Києві ця коаліція розпочала роботу, був представлений Рамковий документ щодо її діяльності. Канада — один зі співлідерів коаліції, і я вдячний за активність", — заявив Зеленський.

Президент також провів зустріч із міністром закордонних справ Мальти — діючим головою ОБСЄ. 

"Для всіх у світі, хто цінує міжнародне право, важливо — реалізувати всі пункти Формули миру. Зокрема, і щодо роботи з повернення українців, які були депортовані в Росію", — сказав він.

Зеленський повідомив, що поступово готується й міжнародна робота наступних тижнів. За його словами, потрібно ще більше активності заради нашої спільної сили. 

"Будуть відповідні формати роботи, будуть нові пакети підтримки України — готуємо деталі", — наголосив президент.

Системи ППО прибули в Україну

Президент Зеленський заявив, що сьогодні відбулась головна новина, "якої ми всі давно очікували, заради якої ми на різних рівнях місяцями працювали". 

"Результат — в Україну прибули ще дві системи протиповітряної оборони. Всі подробиці, звичайно, не варто говорити публічно. Але системи, які збивають усе. Будемо захищати регіони. Поки систем іще недостатньо для повного захисту України, але працюємо заради цього щодня", — додав глава держави.

Нагадаємо, Німеччина, Нідерланди, Румунія та Іспанія уклали угоду про закупівлю до тисячі ракет для зенітного ракетного комплексу Patriot. Для виконання контракту будуть розширені виробничі потужності у Європі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.02.2024 21:45