Фото ілюстративне. Джерело: glavnoe.in.ua

В "Укренерго" назвали найгірший сценарій для енергетики взимку

Україна має вдосталь електроенергії на зиму. Однак усе залежить від того, наскільки масованими будуть обстріли росіян, які можуть змінити ситуацію. Енергетики розглядають усі варіанти, у тому числі та найгірший сценарій.

Про це заявив керівник "Укренерго" Володимир Кудрицький в ефірі національного телемарафону "Єдині новини". За його словами, спрогнозувати наслідки масованих обстрілів дуже важко.

"Якщо аналізувати сценарій без обстрілів, то розуміємо, яким чином покривати взимку це споживання. Але обстріли можуть суттєво переформатувати ситуацію. Тому ми маємо бути готовими до найгірших сценаріїв. У чому полягає найгірший сценарій? Це повторення масованих атак ракетами, дронами саме проти енергосистеми", — сказав він.

Кудрицький додав, що в Україні готують резервні схеми живлення споживачів, запас матеріалів, обладнання для того, щоби швидко лагодити пошкоджені мережі та станції.

"Ми — це не тільки "Укренерго", а й енергетики в цілому. Тобто ми на своєму боці готуємося якомога краще протидіяти цим атакам і відновлювати системи", — запевнив голова "Укренерго".

Кудрицький зазначив, що готуються і наші сили протиповітряної оборони, а споживачі теж можуть долучитися до цієї протидії агресору. Очільник "Укренерго" дав декілька порад українцям на осінньо-зимовий період.

"По-перше, ощадливе та раціональне споживання електроенергії. З листопада буде похолодання та збільшення споживання. Його можна трошки пом'якшити для енергосистеми, споживаючи електроенергію більш ощадливо", — сказав Кудрицький.

За його словами, друге — це, звичайно, підготуватися до зими в побутовому плані.

"Дуже багато порад, які минулого року ми давали споживачам, залишаються актуальними цього року. Якщо є дизель-генератор чи накопичувач електроенергії, то їх треба перевірити та привести до ладу. За можливості утеплити житло, якщо така фінансова змога є", — розповів голова "Укренерго"

Крім того, він порадив перевірити, де є найближчий "пункт незламності", зазначивши, що прості побутові речі дозволять себе впевненіше почувати.

"Не факт, що обстріли будуть такі масовані, як минулого року. Але готовими треба бути до найгіршого", — підсумував Кудрицький.

Нагадаємо, нещодавно в Міністерстві енергетики спростували інформацію про запровадження графіків відключення електроенергії з 1 жовтня 2023 року. Однак такий сценарій можливий, якщо Росія завдаватиме нових ударів по обʼєктах енергетичної інфраструктури України. У Міненерго запевнили, що в Україні триває наймасштабніша за всі часи незалежності ремонтна кампанія на об’єктах енергетики.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.09.2023 11:25