Фото: ілюстраційне. Джерело: Pixabay

Вашингтон тисне на союзників, щоб обмежити виробництво мікросхем у Китаї, — ЗМІ

Заступник міністра торгівлі Сполучених Штатів Америки з питань промисловості та безпеки Алан Естевез поїхав до Японії після зустрічі з нідерландським урядом. Йдеться про спроби США підштовхнути союзників до обмеження можливостей Китаю виробляти новітні напівпровідники.

Як повідомляє Reuters, посилаючись на власні джерела, американський посадовець намагається досягти домовленості в межах угоди, яка була укладена у 2023 році з Нідерландами та Японією щодо обмеження постачання до Китаю обладнання, яке необхідно для виробництва мікросхем. Зазначається, що це обладнання могло б допомогти Пекіну модернізувати його військову галузь.

У відповідь речник міністерства закордонних справ Китаю Лінь Цзянь заявив, що його країна виступає проти того, щоб США брали участь у конфронтації та "примушували інші країни та придушували китайську напівпровідникову промисловість".

За словами китайського посадовця, така поведінка з боку Вашингтону серйозно завадила розвитку світової напівпровідникової промисловості й в кінцевому підсумку дасть зворотний ефект.

Зазначається, що представник Міністерства закордонних справ Нідерландів підтвердив зустріч з американським посадовцем, яка відбулася у понеділок, 17 червня. Уряд Нідерландів почав регулювати діяльність  компанії ASML, яка розташована на території країни. США своєю чергою наклали обмеження на постачання напівпровідникового обладнання глибокого ультрафіолетового випромінювання до Китаю. Йдеться про обмеження, щодо кількох китайських заводів. Відомо, що ASML є найбільшим у світі виробником мікросхем за обсягом продажів і ринковою капіталізацією.

Видання додає, що Вашингтон обговорює із союзниками можливість внесення до списку обмежень ще 11 заводів в КНР, які виробляють мікросхеми. Наразі у такому списку перебуває п'ять заводів. Серед них й найбільший у Китаї виробник мікросхем SMIC.

Нагадаємо, 12 червня лідери країн G7 закликали Пекін припинити підтримку Росії у її війні проти УкраїниКитай звинувачують у тому, що він надає Москві технології та запчастини подвійного призначення, які необхідні росіянам для створення зброї, чим допомагає Кремлю обходити західні санкції.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 19.06.2024 14:44