Фото ілюстративне з відкритих джерел

Лідери країн G7 закликають Китай припинити підтримку РФ

Лідери країн G7 закликають Пекін припинити підтримку Росії у її війні проти України. Китай звинувачують у тому, що він надає Москві технології та запчастини подвійного призначення, які необхідні росіянам для створення зброї, чим допомагає Кремлю обходити західні санкції. 

Як повідомляє Bloomberg, підсанкційні матеріали часто потрапляють до Росії через треті країни, такі як Китай і Туреччина, або через мережі інших посередників.

Зазначається, що лідери країн "Великої сімки" у своєму проекті заяви наголошують на значних наслідках китайської підтримки російської оборонно-промислової бази для світової безпеки. Видання наголошує, що цей проект заяви може змінитися до того, як її погодять на саміті G7, який відбудеться у четвер, 13 червня, в Італії.

Варто додати, що країни G7 у межах зусиль стосовно протидії обходу санкцій найближчими днями мають запровадити нові обмеження. Заходи, які обговорюють лідери країн G7, містять більшу кількість компаній та банків в третіх країнах, які сприяють торгівлі з Москвою. Зокрема, йдеться про вимогу до компаній стосовно посилення перевірок своїх дочірніх компаній і субпідрядників за кордоном, а також розширення обмежень на товари західних брендів, які все ще потрапляють до Росії.

"Велика сімка" також закликає Пекін підштовхнути Росію до виведення військ з України та підтримати справедливий мир", — йдеться у повідомленні.

Видання наголошує, що це обговорення відбувається на тлі зростання торговельної напруженості між західними країнами та Китаєм, адже цього тижня ЄС має підтвердити, що з липня запровадить мита на електромобілі, а Пекін, як очікується, дасть на це свою відповідь.

"Ми не намагаємося завдати шкоди Китаю чи перешкодити його економічному розвитку, справді, зростаючий Китай, який гратиме за міжнародними правилами, представлятиме глобальний інтерес", — йдеться в проекті заяви.

Нагадаємо, 3 червня видання The Moscow Times повідомляло, що китайські банкіри ускладнюють життя російським імпортерам. Щоби прийняти товар через треті країни, установи вимагають підтверджень, що він піде саме туди, а не до Росії. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 12.06.2024 13:51