Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

"Це не є крадіжкою": очільниця Мінфіну США висловилась щодо використання заморожених активів РФ

У питанні стосовно використання доходів від заморожених активів Російської Федерації на користь України не виникне ніяких юридичних проблем. Більшість російських заморожених активів зберігаються в банках Бельгії.

Про це заявила міністр фінансів Сполучених Штатів Америки Джанет Єллен, пише ABC News. 

Вона відкинула звинувачення російського диктатора Володимира Путіна в тому, що використання заморожених активів Москви на користь України є начебто крадіжкою.

"Це не є крадіжкою в жодному сенсі. Російські активи залишаються на місці. Їх конфіскували. Строк російських інвестицій вже сплив", — наголосила вона.

За словами Єллен, російські кошти зберігаються у вигляді готівки, але на них нараховується дохід для установи, "на який РФ не має жодних прав". Тому країни "Великої сімки" нічого не порушують, надаючи Україні кредит у розмірі 50 мільярдів доларів, який буде погашено з цих надходжень.

"Відразу після вторгнення Росії в Україну США та наші партнери по глобальній коаліції вирішили заморозити російські активи, щоб конфіскувати їх в нашій юрисдикції, і це становило близько 280 мільярдів доларів, і переважна більшість з них, близько 200 мільярдів доларів, зберігаються в Бельгійських фінансових установах, де вони генерують прибуток, який не належить Росії", — наголосила вона.

Єллен додає, що лідери країн G7 вже чітко дали зрозуміти Росії, що вони не планують розморожувати ці активи, поки Москва не заплатить за шкоду, яку вона завдала Україні.

Нагадаємо, 14 червня прес-служба Міністерства фінансів України повідомляла, що на саміті "Великої сімки" в Італії лідери країн домовилися про надання Україні близько 50 мільярдів доларів США до кінця року. Кошти будуть обслуговуватися та погашатись шляхом майбутніх прибутків, отриманих від заморожених суверенних російських активів, що знаходяться в Європейському Союзі та інших юрисдикціях. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 17.06.2024 11:43